Pågående stickprojekt!

När jag hittar ett stickmönster som jag gillar så kan jag sticka det i flera exemplar och variera med olika garner och färgkombinationer. Detta är ett av mina favoritmönster på barnkofta och byxor.



Trots att det är ett tunt garn och tunna stickor så är den rolig att sticka. Koftan stickas i ett stycke med start på vänster framstycke och stickas i lodrät och sys endast ihop under ärmarna.

Jag har stickan den både i Alpaca (100% ren Alpaca) och i Saffran (100% bomull).
Det som är bra med bomullsgarn är att det är så lätt att tvätta, 40 grader.



Koftan blir lite A-line men den grå koftan gjorde jag omlott och satt knapparna på vä. framstycke och en tryckknapp i halsen.

Mönstret hittar du på www.garnstudio.se
Babydrops nr. 14-27



Jag håller nu på med setet i rosa/grönt och garnet köpte jag i Uppsala på garnaffären Yll och tyll som du måste besöka om du passerar Uppsala. Kolla in deras utbud på knappar... så fina!!
Jag återkommer med flera bilder på detta projekt och ägaren till setet planeras komma i mars så då kommer en modellbild!

De har även en hemsida som du kan kika in på www.yllochtyll.com

Posted by Picasa

Långpannebröd

Tänkte att jag idag skulle prova ett nytt recept på matbröd. Ofta när jag bakar så hittar jag ett recept som jag bestämmer mig för och sedan blir det andra ingredienser eftersom jag tar vad jag har hemma. Men det blir oftast bra ändå. Det är det som är så kul med att baka. Men idag blev det inte ett kanon bröd. Men det var väldigt gott och fíck bra betyg hemma. Men till nästa gång ska jag använda lite mera mjöl och lägga det i en lånpanna och inte på en vanlig plåt eftersom de blev tunna.

Ett gott och saftigt bröd men ej så snyggt!

Receptet finns i boken Brödglädje



Rutbröd med mycket tugg

24 rutor

Jäsning: 30 + 30 minuter
Ugn: 200 grader, ca. 30 minuter

6 dl blandade gryn eller färdig grynblandning ( havregryn, krossat vete, krossat råg, linfrö)
50 g smör
9 dl vatten
50 g jäst
2 msk sirap
½ msk salt
½ msk anis, finstött
½ msk fänkål, finstött
ca 1 l. vetemjöl

Mät upp gryn eller färdig grynblandning och häll i en stor bunke. Koka upp 7 dl vatten. Skiva smöret över grynen, häll det kokande vattnet över, rör om och låt blandningen svalna till fingervärme.
Värm resterande vatten till fingervärme och rör ut jästen i det. Häll ner detta i grynblandningen tillsammans med sirap, salt, och kryddor. Arbeta in det mesta av vetemjölet och lämna degen att jäsa under bakduk i ca. 30 minuter.

Arbeta samman degen i bunken och vält upp den på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Strö lite mjöl över degen och kavla ut den så att den täcker plåten. ( Min deg var så lös att jag fick klappa ut den istället).

Dela med en bakbordsskrapa först i fjärdedelar och sedan i mindre rutor (4 x 6). Lägg en bakduk över och låt jäsa ytterligare i 30 min.

Grädda brödet i 200 graders ugnsvärme mitt i ugnen i ca. 30 minuter. Dra sedan över bakplåtspapperet med brödet på till ett bakgaller, låt brödet svalna under bakduk och bryt eller skär det i bitar innan servering.

Posted by Picasa

Wow, vilket bröd!

Idag har jag gett vetesurdegen en ny chans och bakat ett vanligt bröd. Och vilket bröd det blev sen! Och vilken härlig deg det var! Det här kommer jag verkligen att baka igen.

Receptet kom från Martins surdegsbok och hette Levain med jäst.

Igår kväll blandade jag ihop
100 g vetsurdegsgrund
150 g ljummet vatten
150 g vetemjöl special



Blandningen fick stå i en bunke täckt med plast i skåpet ovanför kylen (lite varmt) över natten. I morse (nåja, ca kl 10) såg blandningen ut så här, bubblig.

Till detta tillsatte jag
500 g vatten
10 g jäst
800 g vetemjöl special
20 g salt - tillsättes senare





Sen fick trotjänarelvispen (har jag ärvt den efter mormor eller farmor, minns inte?) börja jobba igen.

Först blandning 5 min på låg hastighet, sen 3 min på högre.

Sen tillsattes saltet, och elvispen fick blanda ytterligare 2 min. Då skulle degen ha börjat släppa lite från kanten.



Sen skulle degen jäsa. Egentligen skulle man ha en plastbytta med lock till detta. Men det hade inte jag, så jag tog en annan rostfri skål. Enligt instruktion smörjde jag den andra skålen med olja innan jag tippade över den sega degen.

Degen skulle jäsa 2 timmar. Men efter 1 timme skulle man "vika ihop" degen, dvs vika degen från kanterna in mot mitten.

Eftersom jag hade en runt skål och inte nån stor plastlåda var det lite svårt att vika ihop. Men jag gjorde så gott jag kunde. Drog upp degen och vek den mot mitten.

Vikningen upprepade jag efter 1,5 h också.











Sen hällde jag ut den färdigjästa degen ut på mjölat bakbord. Degen delade jag i två delar. Degen var väldigt luftig och bubblig. Det skulle man inte arbeta bort.

Enligt instruktion drog jag ut varje del till en platta på ca 20 x 30 cm. Plattan vek jag sedan på mitten och la sedan brödet på plåten.












Bröden skulle gräddas i varm ugn. Jag satte den på 275 grader och ställde en plåt längst ner i ugnen.


När ugnen blivit varm ställde jag in bröden, och la samtidigt några isbitar på plåten längst ner (blir vattenånga som ger en hård yta på brödet). Samtidigt sänkte jag temperaturen till 250 grader.


Efter 15 min öppnade jag ugnsluckan och vädrade ut ångan som var kvar.
Totalt gräddade jag bröden ca 35 min.






Slutresultatet: Färdiga, fina bröd. Och goda. Och stora fina hål. (Hålen är viktiga när det gäller surdeg har jag lärt mig, och dessa är helt klart godkända). :)













Surdegspizza


I fredags var det dags, vetesurdegen skulle få visa vad den gick för. Pizza stod på menyn. Receptet tog jag, såklart, från Martins surdegsbok.

Fast receptet på den egenkokade tomatsåsen tog jag från en annan ny, fin receptbok. Säsongens vego - 40 smarta rätter på svenska råvaror.






Så här gjorde jag.

På fredagsmorgonen rörde jag ihop degen bestående av:
100 g vetesurdeg
20 g (1 msk) olivolja
260 g (2 2/3 dl) vatten
10 g jäst
400 g (6 dl) vetemjöl special
100 g (2 dl) durumvetemjöl
10 g (2 tsk) salt

Jag knådade degen några minuter för hand, sen täckte jag degen med folie och ställde jag den i kylen.


När jag kom hem efter jobbet kokade jag tomatsås enligt recept:
2 små gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
5 dl krossade tomater
2 tsk socker
2 krm oregano
salt och peppar


Jag hackade lök och vitlök och fräste i oljan. Sen i med resten av ingredienserna. Alltihop fick sedan småputtra ungefär en timme.


Sedan kom David hem med all "pizzafyllning", och kort därefter kom gästerna. Så i all hast blev det inget mer fotande förrän pizzan var helt klar. Men degen hade jäst jättebra i kylen under dagen. Var härligt seg, utan att vara kladdig.

Vi kavlade ut degen till två stora pizzor där alla gäster fick "fylla" sin egen del. Fyllningen vi använde var:
tomatsås
coctailtomater
röd paprika
salami
rökt skinka
fetaost
mozarella
färska champinjoner

Vi hade kavlat ut pizzadegen på bakplåtspapper, så inför gräddningen satte vi in plåten i ugnen så den var varm när vi la på pizzan. Gräddade sedan ca 15 min i 275 grdaer

Efter gräddningen la vi på:
ruccolasallad
parmesanost
pinjenötter

Och MUMS så gott det blev!!! Tunn och god deg som var lagomt hård under. Slurp! Detta kommer vi göra fler gånger.












Posted by Picasa

Bullar, bullar, bullar...


Det finns inget godare än nybakade bullar och ett glas mjölk, underbart!!

Igår bakade jag kanelbullar som det oftast blir men ibland blir det vaniljbullar men kanelbullar är alltid en favorit. Sedan doftar det så härligt hemma, barndomsminnen....

Jag bakade dubbelsats och det blev även några semlor för fettisdagen närmar sig.

Receptet är från mjölpaketet (Ramlösa Kvarn)

ca. 40 bullar

Ingredienser:
100-150g margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1-1,5 dl socker
½ tsk salt
2 tsk kardemumma ( kan uteslutas men jag tycker att det är ett måste)
ca. 13 dl vetemjöl

Fyllning: (min fyllning)
rumsvarmt smör
kanel
socker

Pensling:
uppvispat ägg
lite vatten

Garnering:
Pärlsocker eller flagad/hackad mandel

Gör så här:
Smält matfettet i en kastull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
Finfördela jästen i en degskål och tillsätt degvätskan och rör om till jästen har löst sig.
Tillsätt socker, salt, kardemumma och nästan allt mjöl. Jag rör alltid för hand för jag tycker att det blir godare bullar om degen är lite lös. Låt degen jäsa i ca. 40 min.
Förbered under tiden fyllningen. Jag blandar rumstempererat smör, kanel och sockret till en kräm.
Ta upp degen på ett mjölat bord knåda degen smidig. Kavla ut degen till rektangulära kakor. Bred smörkrämen på och strö lite extra kanel och socker på. Rulla ihop och skär i lagom stora bullar. Lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper. Jag brukar inte använda formar men det är en smaksak.
Låt bullarna jäsa övertäckta i 40 min.
Pensla och garnera.
Grädda bullarna i mitten av ugnen på 225-250 grader i ca. 6-8 min.
Posted by Picasa

Vetesurdeg

Med hjälp av surdegen jag skapade tidigare (som var en rågsurdeg) har jag nu också startat en vetesurdeg. Den ska invigas imorgon då vi ska bjuda vänner på middag. Det ska bli hemmagjord pizza med deg gjord på vetesurdeg och durumvetemjöl. Allt enligt recept i Martins bok Surdegsbröd. Hoppas, hoppas surdegen funkar och degen jäser som den ska.
Posted by Picasa

Matbröd med kross


Trots att jag numera kommit in i surdegsbranchen bakade jag igår helt vanliga grovbullar med jäst. Receptet hittade jag på påsen, Saltå Kvarns 4-kornskross. Egentligen skulle det bli två stora matbröd, men jag gjorde småbullar. Funkade lika bra.

2 dl 4-kornskross
4 dl vatten
5 dl mjölk eller filmjölk
50 g jäst
2 tsk salt
2 msk olja
13-14 dl (ca 700 g) rågsikt

Koka kross och vatten ca 10 min. Blanda ner mjölk eller fil. Kontrollera att röran är ca 37 grader. Smula ner jästen och rör så den löser sig. Tillsätt salt, olja och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. För att göra bröden lite roligare tillsatte jag ca 1/2 dl hackade psitagenötter och 16 torkade aprikoser i småbitar. Låt degen jäsa ca 30 min. Baka ut till små bröd. Låt jäsa ca 30 min igen. Grädda i 225 grader, drygt 15 min.
Posted by Picasa

Bästa snabbmaten för en efterjobbet-hungrig mage...


...en varmkorv på stan!
Posted by Picasa

Poncho med stor krage

Perfekt för svala sommarkvällar eller kalla vinterdagar som det är nu.
Ponchon är stickad i ett Mohairgarn Vienna och nackdelen är att det fäller men det finna andra liknande garner som inte fäller lika mycket. Kragen är stor härlig och stickad i ullgarnet Eskimo som finns i många fina färger.

Eftersom det är många ökningar och minskningar och den blir stor så är det viktigt med märktrådarna och att skriva upp vart man befinner sig i mönstret.

Blomman är virkad i restgarner i matchande färger och fäst med en säkerhetsnål så att den går att ta bort.

För ovanlighetens skull så hittade jag mönstret på www.garnstudio.se

Gå in på http://www.garnstudio.com/lang/se/search.php och mönstret har nummer 89-25


Posted by Picasa

Isflakskakor

Jag tycker att det har varit lite många nyttiga inlägg så nu är det hög tid för lite sött. Imorgon ska jag till jobbet och bjuda på fika och jag tänkte att ta ett säkert kort... Isflakskakor men som K skrev " man kan inte lyckas jämt. Marängen blev bränd och det " sjönk ihop när kakan svalnande. Men inom landstinget blir mariekex en princesstårta så jag tror att det blir till belåtenhet.

Receptet har jag fått av min mor.

200 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 dl farinsocker
3 äggulor
1 msk vatten
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/4 tsk bikarbonat
4 dl vetemjöl




Chokladkaka efter tycke och smak. Mörk choklad, blockchoklad eller jag använde Marabou Apelsinkrokant 200 g och lite mörk choklad.

Maräng:
3 äggvitor
2½ dl socker

Sätt ugnen på 175 grader.Rör eller vispa smör och socker poröst. Tillsätt farinsockret och sedan äggulorna och vattnet. Blanda vetemjölet och de övriga ingredienserna och blanda sedan ihop det med smöret och sockret. Smeten är kladdig men " kladda"ut den i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Använd lite mjöl så går det lättare.
Hacka chokladen grovt och tryck ner den i smeten.
Vispa marängen till hårt skum och bred den på kakan.
Grädda i 175 grader i 18 min.

Posted by Picasa

värmande virkade vantar



Nu har det åter blivit kallare här i Göteborg och det behövs varma vantar att värma sina händer med. Detta är ett par virkade vantar som är väldigt enkla. Jag är en nybörjare på att virka och eftersom det bara är smygmaskor hela tiden så går det väldigt fort och de är roligare att göra.

Vantarna är virkade i ullgarnet Eskimo med virknål nr. 7. Maskantalet är beroende på hur hårt man virkar man testa dig fram.

Mönstret hittar du på:
http://www.garnstudio.com/lang/se/visoppskrift.php?d_nr=93&d_id=19&lang=se

Jag broderade på vantarna och det går att variera med exempelvis ett hjärta, snöstjärna.
Posted by Picasa