Filmtips!


I fredags var D på fest med jobbet så jag fick en lugn hemmakväll för mig själv. Givetvis fick det bli lite smarrigt att äta, lösgodis och årets första jorgubbar! :) Allt smarrigt avnjöts framför en mycket gullig film, Julie och Julia. Hyrde den bara för jag tyckte den verkade rar, och minsann var den det. Filmen handlade om två kvinnor, Julia och Julie, och bestod av två olika parallella handlingar. Dels Julias liv, en amerikanska i 60-talets Paris som ville lära sig laga mat, och så småningom skrev en egen kokbok. Dels Julie, en 30-årig byråkratarbetare i New York i början av 2000-talet med livskris som bestämmer sig för att göra något nytt och därför startar en matblogg där hon ska laga alla franska recept i Julias (den andra kvinnans) kokbok. Och det är över 500 recept på ett år. Inga enkla grejer heller, det är hela ankor som ska styckas och alabdåer som ska göras.

Det är kanske inte film med rafflade och äventyrlig handling. Men väldigt gullig är den! Och liksom sådär trevlig och "må-braig" som vissa filmer är. Särskilt om man gillar mat, matlagning och bloggar. :) Ett filmtips alltså!
Posted by Picasa

Bondomelett

En klassisk och mycket enkel maträtt att laga när inspirationen tryter är bondomelett. Det fixade jag idag. Det bästa med bondomelett är att man kan tillsätta lite vad man vill till omeletten, allt utifrån vad som finns i kylen. Men bra är om man använder potatis eftersom det gör omeletten matig och bra.

Den bondomelett jag lagade idag bestod av delar av kylens innehåll, vilket var kokt potatis, paprika, cocktailtomater, syltlök och lite rökt kalkon.

BONDOMELETT
Skär ett par kalla potatisar, en paprika och lite skivad kalkon i bitar. Fräs blandningen i lite smör. Tillsätt tomaterna och syltlöken. Därefter häll på omelettsmeten bestående av 6 ägg (jag hade små ägg. Är äggen större räcker nog 4-5 ägg), 6 msk vatten och 2 krm salt. Peta i omeletten regelbundet så att rå äggsmet rinner ner i botten på pannan. När all äggsmet stelnat är omeletten klar.

När man har så mycket "fyllning" i omeletten som jag hade blir det inte precis så att man kan lyfta upp den fint i bitar på tallriken. Det blir som en hög/röra (därför tog jag bara bilder när omeletten fortfarande låg i pannan). Men vad gör väl ett halvrörigt utseende på maten när smaken är så god!? :)





Kesobröd

Varje gång jag bakar bröd så säger jag alltid att jag ska sluta köpa bröd och bara baka eget. Mycket billigare och framförallt godare att baka själv. Dessa kesolimpor blev saftiga och luftiga och riktigt snygga...

Receptet är hämtat från den trevliga bakbloggen söta saker som finns i våra länkar

Kesobröd

2 limpor

50 g jäst
6 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 msk olivolja
1 dl keso ( jag tog lite till)
6 dl rågsikt
8 dl vetemjöl
Rör ut jästen i ljummet vatten och tillsätt sedan keso, olja och salt.
Arbeta in rågsikt och vetemjöl till en jämn deg som släpper bunken.
Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda degen. Baka sedan ut till två avlånga limpor och lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk.
Baka i 225 grader i 20 -30 minuter (jag gräddade mina i nästan 30 minuter).

Kall matpaj













Att äta lite lyxig middag på en måndag känns lite som att förlänga helgen. Men som K brukar säga " god mat behöver inte vara krångligt och ta tid". Jag prenumererar på tidningen "matmagasinet" och den damp ner i brevlådan förra veckan. Numret var sommarspecial och innehöll många goda recept. Eftersom vi hade alla ingredienser utom basilika hemma så passade det väldigt bra att prova detta recept..

När pajskalet var gräddat och klart så var pajen nästan färdig så det gick väldigt fort och minimal arbetsinsats. Vi åt salami till men jag kan tänka mig att den är väldigt god som buffè paj eller att ta med på picknicken. Jag tror att pajen med fördel kan göras i förväg så att den får stå ett tag innan servering och bli lite saftigare.

Italiensk paj

4-6 portioner (endast 4 om det serveras som lunch/middag)

pajdegen:
3 dl vetemjöl
125 g kylskåpskallt smör
3 msk iskallt vatten

Fyllning:
ca 350g mozzarella ( jag hade bara 2 st.)
6-7 tomater (jag tog 5 röda kvisttomater men ta gärna olika färger)
2 dl pesto (jag tog bara ca. 1 dl både röd och grön pesto)
1 dl basilika blad

Garnering:
5-6 små kvisttomater

Gör så här:

1. Hacka mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. kavla eller tryck ut den i en pajform. Nagga pajen med en gaffel och låt stå i kylen i ca. 30 minuter.

2. förgrädda pajskalet i 225 grader i ca. 15 minuter i mitten av ugnen. Låt kallna.

3. Skär mozzarellan och tomaterna i skivor. Varva ost- och tomatskivorna med basilikabladen och peston i pajskalet. Börja med ost och sluta med tomaterna. Garnera med de små kvisttomaterna.


Välförtjänt kvällsfika!?!

Jag bakade Levain idag, så planen var att vi skulle få gott och välförtjänst fika ikväll efter att vi pallrat oss iväg på jympa på Friskis. Iväg kom vi, men vad vi missat var att sommarschemat började igår och passet vi hade riktat in oss på hade börjat för en timme sen. Typiskt. När man väl kommer iväg... Några fler pass den kvällen fanns inte, så vi fick ta en halvtimme på cykeln i gymmet istället, vilket var det enda som kunde erbjudas innan de stängde. Så fikat blev väl inte riktigt lika välförtjänt som planerat, men gott ändå! :)

P.S. Observera osten från Norrmejerier. Stöder hemtrakterna när jag får möjlighet.

Sommarfavorit

Nästan varje sommar tycker jag man hittar ett nytt favoritrecept som man lagar och bjuder en hel massa gånger. I fredags hade vi gäster och då plockade jag sommarfavoriten från sommaren... ja... jag tror det var två år sen den här dök upp och blev poppis hos mig, från ica.se. En riktigt fräsch sommarsallad som är busenkel att laga eftersom allt tillagas i ugnen. Man börjar med potatisen, sen fyller man på med grönsaker och kyckling allt eftersom. Mycket praktiskt och enkelt. Sen är det lite roligt att använda saffran, som ger smak och färg åt dressingen, på sommaren också. Tycker annars det är en riktigt vinterkrydda. Nåja, recept och bilder kommer här nedanför. Salladen avnjöts på balkongen i helt ljuvligt kvällsljumt väder!!! Och till efterrätt bakade jag choklad- och päronkakan vi bjöds på av E i Göteborg härom veckan, vars recept redan finns här på bloggen. Mums!


LJUMMEN KYCKLINGSALLAD MED SAFFRANSDRESSING

4 kycklingfiléer (ca 500 g)
750 g sparris- eller delikatesspotatis
3 paprikor i olika färger
3 rödlökar
1 msk olivolja
2 tsk salt gärna gourmetsalt
2 krm svartpeppar
2 tsk rosmarin
1 avokado
200 g blandad sallad gärna ruccola

DRESSING:
1 msk pressad citronsaft
½ krm saffran
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°C. Tvätta potatisen. Kärna ur paprikorna och skär dem i stora bitar. Skala och skär löken i klyftor. Lägg potatisen på ett oljat bakplåtspapper i en långpanna. Stek i mitten av ugnen ca 15 minuter.
Lägg på paprikan och löken och stek i ytterligare 10 minuter.
Bryn kycklingen runt om i lite olja i en stekpanna. Lägg kycklingen bredvid grönsakerna och sänk värmen till 175°C.
Krydda alltsammans med salt, peppar och rosmarin och stek i ytterligare ca 10 minuter.

Dela, kärna ur och ta ur avokadon i bitar med en sked. Blanda ihop dressingen.
Lägg salladen på ett stort fat. Lägg på de ugnsstekta grönsakerna. Skär kycklingen i skivor och lägg på den. Lägg på avokadon. Häll över dressingen. Ät och bjut!







Fredagsmiddag

Att vara föräldraledig betyder inte att fredagar har tappat sitt betydelse utan jag längtar mer än nånsin när de kommer och särskilt idag när jag varit gräsänkling i 2 dagar. Så idag när J kom hem fick han gå ut med de små och i lugn och ro fick jag pyssla i köket.

Denna rätt blev resultatet som jag hämtat inspirationen från matbloggen "matplatsen". Denna kycklingröra är också god till pasta tagliatelle och att ha färsk spenat istället för ruccola.


Kycklinggryta med ruccola och soltorkade tomater

3 kycklingfiler
smör att steka i
150 g ruccola eller färsk bladspenat
2 vitlöksklyftor
1 liten purjolök
10 marinerade soltorkade tomater och lite av marinaden också
1 tsk salt
svartpeppar
3 dl matlagningsgrädde
en skvätt mjölk



Skär kycklingen i bitar och stek den i smör. Krydda med salt och peppar och ställ åt sidan.
Skiva purjolöken, skala och finhacka vitlöken och grovstrimla tomaterna. Grovhacka ev. bladspenaten. Stek tomaterna, ruccolan/bladspenaten och purjolöken i smör. Tillsätt sedan vitlöken och matlagningsgrädden och späd med mjölken. Tillsätt kycklingen och låt allt koka i några minuter.

Serverades med matvete och sallad!

Här kommer pippi långstrump...













Nu när det är lugnt i huset är det lika bra att passa på och göra ett till inlägg. Det är tur jag har några gamla alster jag kan lägga ut och tipsa om.

Dessa klassiska pippitröjor är stickade i bomullsgarnet Jasmin och är perfekta till sommaren och under jackan eftersom de är tunna och mjuka. Håller passformen bra efter tvätt också. Lite tråkiga kort men jag har tyvärr ingen modell som är i rätt storlek än men snart...

Mönstret finns på www.strikk.se

Nu har sommaren kommit...


Äntligen har värmen kommit hit till Göteborg också. Idag har vi varit ute på Brännö med mina arbetskollegor hela dagen och suttit i solen och ätit god mat. Tyvärr hade jag inte kameran med mig då det får bli gårdagens middag som kommer här...

Jag tror jag har lagt ut en variant av denna förut men denna kombination är alltid god och uppskattad. Mängder får tas efter smak.

Pasta med salami och soltorkade tomater

Tagliatelle
grön pesto
soltorkade tomater
italiensk salami
ruccola
solroskärnor

Koka pastan enligt anvisning. Skär salamin och soltorkade tomater i bitar. Blanda den färdigkokta pastan med pesto och sedan med resten av ingredienserna.
Enkelt, va!!

Nyordning.

Måndagssoppan har bytts mot måndagssallad (grönsaker, räkor och röd pestopotatis). Middagen i köket har bytts mot middag på balkongen. Jag gillar nyordningen!



Utflytt

Så kom då till slut äntligen värmen och pelargonerna kunde få flytta ut på balkongen. Sagt och gjort, krukorna är utplacerade. Men det var ingen munter syn att se dem i solen tycker jag. Små, tunna, rangliga, eländiga stackare som varit inne alltför länge och fått både sol- och vindbrist.

Eftersom jag gillar prunkande krukor med massor av blommor (även tidigt på säsongen) bestämde jag mig för att göra ett kompletteringsköp (som jag bestämmer mig för varje vår :) ). Jag trampande iväg till min favoritperlagonaffär och köpte upp mig på ett par kassar vanliga zonalpelargoner (kraftiga med massa knoppar för 17 kr styck - vilket kap!). Så kämpade jag för att hitta lite utrymme i mina befintliga krukor (vilket inte var det allra lättaste eftersom de små rangliga stackarna trots allt har väldigt mycket rötter), och vips såg det inte riktigt lika illa ut. Nu finns det potential för att det ska växa och frodas nåt alldeles enormt fram i sommar. Trevligt! :)











Lyxfrukost

Ett gammalt oöppnat paket mjölk genererade en riktig lyxfrukost härom dagen, nämligen tunnpannkakor. Det tillhör verkligen inte till vanligheterna att jag gräddar sådana. Och när jag nu gjorde det mindes jag varför. Pjuh vilken tid det tar. Tror det tog mig en timme att grädda hela litern med smet.

Nåja, gott och lyxigt blev det i alla fall. Glass eller grädde hade vi inte hemma, inte nån vidare bra pannkakssylt heller. Då fick det bli fruktsallad till. MUMS!




Regnig picknick

På kristihimmelsfärds dag var det inget vidare väder. Eller, det var ganska varmt men regnet hängde i luften. Men det struntande vi i och tog bussen ut till Hågadalen i Uppsala. En naturreservat och med gamla kungagravar (se kullen på bilden nedan). Vi fick se en hel del vårblommor, men det hemgjorda fikat (bullar och surdegsmackor) fick vi äta i en tallbacke under ett träd i skydd för regnet. Men det var en trevlig utflykt ändå! :)









I brist på vår.

I brist på vår får man glädja sig åt annat, som t.ex. mina gamla slitna orkidéer som antingen blommar om eller precis börjar skjuta för att snart göra det. Härligt!


Kolla lilla, lilla skottet som är på gång på orkidén här ovanför. :)



Blommor och balkongfix

För några veckor sen skulle vi vårfixa på balkongen, för vi trodde det snart var dags att börja intaga middagarna där. Ack vad vi bedrog oss, maken till kall vår har väl knappast skådats. Men, men... lite vårfixad blev balkongen ändå. Gröna mattan kom upp, så också gungstolarna. Och nya balkongbordet vi köpt på IKEA blev moterat och ställt på sin plats.

När vi ändå var i farten passade jag på att plantera om lite blommor också. Dels ett gäng skott som jag tagit från min pennkaktus (eller min och min, ursprungligen kommer den väl från farmor tror jag), dels några kryddor jag köpt och tänkt ha på fönsterbrädan - en basilika och en mynta. När jag ändå hade jorde framme så fyllde jag på lite ny, färsk jord i mina pelargonkukor också. Och så planterade jag årets första nyinköp på perlagonfronten. En vacker rosa liten sak med fina tvåfärgade blad. "Gammkrukorna" med övervintrade pelargoner blir ju liksom så mycket finare om de får sällskap av några nya stjärnor. :)

Planen var också att sätta ut pelargonera på balkongen den helgen. Men det gjorde vi inte, av förklarliga, kyliga skäl...