Helgmat

Helgen middagsgäster fick, förutom surdegssnittar och vitchokladmousse med blåbär, inmundiga paj. Jag kände för lite mer rustik mat, och paj kändes lagom höstigt. Det blev två pajer, ett ursäkert kort och ett helt nytt, nämligen Tacopaj (klassiker från brorsan) och Kantarellpaj med västerbottenost, hittat på recepten.se.

Lite roligt var det när jag skulle ringa till brorsan och be om receptet, och W sex år svarade. När jag sa att det var tacopajen jag var ute efter svarade W självsäkert att det kunde han nog hjälpa mig med. "Först tar man deg och plattar ut i formen, sen är det köttfärs, och sen skivade tomater. Och så stoppar man in den i ugnen". Med tanke på hur enkel tacopajen är att göra så var det faktiskt nästan all information som behövdes. :)

TACOPAJ
Pajdeg:
1,5 dl dinkel fullkorn
1,5 dl vetemjöl
125 g smör
några nypor pumpakärnor (tips från brorsan, blev supersmarrigt!)
1/2 msk vatten

400-500 g köttfärs
1 påse tacokrydda+ 1 dl vatten
2 dl fet-creamfraiche
1 liten burk tacosås, medium
3 tomater
lite riven ost

Gör så här.
Blanda mjöl, smör och pumpakärnor till en deg i mixer eller med degkrokar. Tillsätt vattnet sist. Platta ut pajdegen i en form, nagga med en gaffel och förgrädda ca 10 min i 200 grader.
Bryn köttfärsen och tillsätt tacokrydda och vatten och låt koka ihop. Rör cream fraichen slät, tillsätt tacosåsen. Fyll pajskalet med köttfärsen, bred över cream fraicheblandningen. Skiva tomaten och lägg ovanpå. Strö lite riven ost över tomaterna och grädda i 30 min, 200 grader.
KANTARELLPAJ
Pajdeg:
1,5 dl dinkel fullkorn
1,5 dl vetemjöl
125 g smör
några nypor pumpafrön
1/2 dl vatten

300-400 g färska kantareller
25-50 g smör att steka i
1 lök
3 ägg
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
3 dl creme fraiche eller turkisk yougart
100 g riven ost t.ex. västerbottenost

Gör så här:
Gör pajegen och förgrädda som tacopajen. Gör gärna pajen i en form med löstagbara kanter. Då blir pajen så fin. :)
Rensa kantarellerna. Lägg i panna och stek tills allt vatten kokat bort. Då tillsätts smöret. Salta och peppra efter behag. (Salt och peppar i receptet är till äggstanningen). Hacka löken och stek på medelvärme tills den blivit mjuk. Blanda ihop cream fraiche, ägg, salt och vitpeppar. Lägg löken i pajskalet. Tillsätt kantarellerna. Häll över äggblandningen. Stö över osten. Grädda i 200 grader i 25-30 min.

Bägge pajerna ävnjuts bäst tillsammans med en rejäl grönsallad!

Hänt i veckan

Dagens söndagsfrukost blev en smarrig historia bestående av inslag från hela veckans bak- och matlagning.

Först, och verkligen inte minst, surdegslimpa! Tjohoo! Jag är tillbaka i surdegsbakargänget. Den nya surdegsgrund jag tog fram härom veckan fungerade prima. Igår bakade jag mitt favoritgrovbröd med rågsurdeg, solroskärnor, linfrön och aprikoser (blev det istället för russin som receptet säger). Jättegott!

Sen blev det äppelmos som jag kokade tidigare i veckan av äppelskörden vi fick från svärföräldrarna. Nästan 2 kg syrliga äpplen, liten vatten och bara ett par dl socker det blev. Friskt och gott!


Sen blev det mjölk med färska blåbär (skogsblåbär som de kallades när jag köpte dem på torget, till skillnad från odlade som man tydligen också kan köpa). Blåbären var över efter efterrätten vi gjorde till gästerna igår. Den klassiska vitchokladmoussen som jag gjort vid... jag vet inte hur många olika tillfällen. Denna gång skippade jag fruktsalsan och tog färska blåbär och hackade pecannötter istället. Blev bra och kändes lite höstigt!

Som pålägg hade vi också oströran vi serverade till gästerna, som snitt/förrätt. Efter lite inspriation från nätsurf hittade jag på min egen variant och tog en halv ask philadelfiaost som jag blandade med en bit riven västerbottenost. Röran lade vi på små snittar av det nybakade surdegbrödet, och ovanpå det en physsalisfrukt. Vi gjorde också små surdegssnittar med vitmögelosten från Bondens marknad som ovanpå sig fick en liten klick fikonmarmelad (som också syns på frukostbordet. Marmeladen passade f.ö. också mycket bra till oströran).

Dessutom bestod frukosten av perfekt löskokta ägg (4 min från att vattnet kokar om äggen läggs i kallt vatten). Sån frukost borde man ha varje dag (eller inte, beroende på hur man ser det). :)
Middagen igår som genererade alla rester var både god och trevlig. Huvudrätten fotades halvt uppäten och -drucken men var så god att den förtjänar ett eget inlägg. Kommer senare.

Köttfärsgratäng med squasch

På Tastelines hemsida hittade jag ett recept på en GI-vänligare lasagne där pastan var utbytt mot squasch. Efter det är högsäsong för squasch nu och jag verkligen gillar mat med squasch bestämde jag mig för att prova receptet. Jag tänkte mig att det skulle vara ett snabbt och enkelt vardagsrecept, men så var det inte. Det blev faktiskt en ganska långdragen historia eftersom squaschen skulle vattnas ur i minst 30 min innan den skulle in i ugnen. Men, men... den dagen jag testade detta recept jobbade D sent och kom inte hem förrän efter 22, så jag hann ändå både träna, handla, laga mat och äta innan han var hemma.

KÖTTFÄRSGRATÄNG MED SQUASCH
500 g köttfärs
2 st suasch
1 lök
1 vitlöksklyfta
olivolja
salt och peppar
1 pkt krossade tomater
1 lagerblad
oregano
1,5 dl grädde
Gör så här:
Skär squaschen i sidor på längden. Salta på bägge sidor och låt vattna ur 30 min. Skölj av och torka.
Hacka lök och vitlök, stek tillsammans med köttfärsen i olja. Salta och peppra. Tillsätt tomater, grädde, oreganon och lagerblad. Låt koka en stund.
Varva köttfärs och squasch i en form. Gratinera i ca 30 min i 200 grader. Servera med en ordentlig sallad.


Bondens marknad

I fredags var det premiär för Bondens marknad i Uppsala. Äntligen! Det känns som om Uppsala varit den sista utposten i världen där denna företelse ännu inte dykt upp. Eller i alla fall nästan. Men i fredags var det alltså dags. Och givtevis gick jag dit.

Tydligen var marknaden en succé, för när jag kom dit efter jobbet var det ganska utplockat. Men jag tog chansen att handla lite av det som fanns kvar. Morötter, grönkål och rågmjöl, allt både närproducerat och KRAV-märkt. Dessutom billigt. Men bäst (och dyrast) var den lilla krämiga, vitmögelosten jag köpte för 61 kr. Den har avnjutits av både oss och gäster i helgen. Och... smakar det så kostar det. För slurp så god den var!

Söta möss..



I torsdags kom dessa små söta tofflor och raggsockor med posten som min kära mor har stickat.
Visst är dem söta, dem små mössen!!


Posted by Picasa

Gömt är glömt...

Visst är det härligt att städa och slänga men på vissa ställen känns det ibland omöjligt att hålla snyggt. Detta är ett sånt ställe hemma hos oss. Men tänk vad mycket ett draperi kan göra för det första intrycket.


( före och efter)

Tyget fanns i en påse med stuvbitar och inte så små bitar heller på IKEA. Perfekt att köpa en sån påse när man har svårt att bestämma sig. Detta tyg hade jag inte valt om jag inte hade sett det upphängt men jag tycker att var väldigt passade här och trevligt med lite Norrlandsmotiv.

Posted by Picasa

Sylt

I helgen var vi på besök hos svärföräldrarna och då passade jag på att skörda lite i deras trädgård. Plockade nästan 2 kg svartvinbär som jag bestämde mig för att koka sylt av. Efter lite råd från morsan, och lite experimenterande med det socker jag hade hemma, blev det till slut en riktigt bra, inte alltför tunn sylt. Och vädligt god också!

De här proportionerna använde jag:
1 kg svarta vinbär
0,5 kg vatten
0,85 kg syltsocker
0,15 kg vanligt socker

Jag blandade svartvinbär och vatten och lät det koka ca 20 min. Därefter rörde jag ner sockret. Sylten fick, under omrörning, stå kvar på plattan tills sockret löst sig.

Därefter fick sylten svalna helt innan jag hällde den på burkar - som jag nu förvarar i frysen. Allt för bästa hållbarhet.

Köttfärsrulle

Förra veckan hittade jag en GI- och Hälsabilaga till Expressen som var fylld av inspirerande recept, så i fredags testade vi ett. Köttfärsrulle. Tyckte det kändes lite småfestligt och fredagsaktigt att göra en inbakad rulle! :)

Köttfärsen bakades in i filodeg, vilket skulle vara ett nyttigare alternativ än smördeg. Och att det var så visade sig stämma. För filodegen (som jag aldrig använt innan) var mycket tunn och smakade inte särskilt mycket alls. Fast rullen som helhet blev god!

KÖTTFÄRSRULLE
400 g köttfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 morot
1 dl majskorn
1/2 påse tacokrydda (jag tog hela påsen, då behövdes inget extra salt och peppar)
2 filodegsark
1 msk olivolja
1 msk sesamfrön

Gör så här:
Bryn köttfärsen. Finhacka lök och vitlök och bryn tillsammans med köttfärsen några minuter. Riv moroten och balnda ner. Tillsätt majs och tacokrydda och stek 10 min på svag värme. Låt svalna.
Lägg ut filodegsarken ovanpå varandra på ett bakplåtspapper. Lägg på köttfärsen och rulla ihop till en rulle. Pensla rullen med olivolja och strö på sesamfrön. Grädda i ugnen, 200 grader ca 15 min. Skär rullen i bitar och servera med en ordentlig sallad.



Balkongstatus

Det har varit några regniga och lite kallare dagar i Uppsala. På grund av detta har vi inte ätit middag på balkongen. Tidigare när middagen intagits på balkongen har det ofta blivit ett (1!) smultron till efterrätt som vi delat broderligt på. När odlingen inte är så stor blir ju inte skörden så stor heller. :)

Men eftersom vi nu inte kollat smultronplantan på några dagar visade det sig att vi idag kunde skörda minst... fem smultron. Härligt!



Och eftersom jag vet att i alla fall morsan är intreserad av perlargonernas status så slänger jag upp lite dagsfärska pelargonbilder också...som visar att det fortsätter blomma för fulla muggar.




Chevrepaj


Lagomt till helgen så lägger jag ut receptet på denna smarriga paj för er som gillar chèvreost. Vi hade nämligen trevligt besök från Stockholm förra veckan och bjöd då på denna rätt. Som vanligt så hinner jag börja äta innan kameran hinner fram så det ser lite tunt ut med en skiva lax som tillbehör. Till efterrätt blev det en kladdkaka med dumle i, sååå GOOD!! Receptet kommer här nedan.

Pajreceptet har jag fått av en vän och receptet på kladdkakan kommer från matbloggen http://www.bloggfamiljen.se/?blog=matplatsen



Chèvrepaj med dinkel och purjolök

Pajdeg:

3 dl dinkelmjöl
115 g smör
2 msk creme fraiche
1 krm salt

Kör alla ingredienserna i en matberedare eller jag använde elvispen med degkrokar och det gick bra. Tryck sedan ut pajdegen i en pajform. Ställ gärna pajskalet i kylen en stund så håller den formen bättre. Naggas i botten innan gräddning.

Fyllning:
1 purjolök
2 ägg
2 dl matlagningsgrädde
1 dl riven ost
200 g chèvre
salt, svartpeppar

Ansa, snitta och skölj purjolöken under rinnande vatten. Strimla purjon och blanda med ägg, grädde och riven ost. Krydda med salt och svartpeppar.
Fyll pajskalet med fyllningen och grädda i 200 grader i 15 minuter.
Skär chèvren i skivor och fördela över pajen och grädda ytterligare 15-20 minuter. Jag upptäckte att jag gjorde inte enligt receptet utan jag la på osten direkt och gräddade däremot lite längre. Det gick lika bra. Tänk på att purjolöken lätt bränns så använd ugnsfolie vid behov.
Ta ut pajen när den har stelnat.

Servera med lax i skivor, kallrökt, rökt eller gravad och en grönsallad till!

Kladdkaka med dumlekola
(jag gjorde 1½ sats i en form med löstagbar kant men detta är originalreceptet)

100 g smör
2 ägg
3 dl socker
1½ dl vetemjöl
1 dl kakao
½ tsk salt
½ påse dumlekolor, gärna dumle stars som har olika smaker

Sätt ungen på 175 grader
Smält smöret och blanda vetemjöl, salt, socker och kakao.
Rör ner smöret och tillsätt sedan äggen.
Rör ordentligt så att det blir en jämn smet.
Smöra och bröa en form med löstagbar kant.
Sätt bakplåtspapper i botten av formen så är det lättare att få kakan att lossna.
Dela dumlekolorna och rör ner i smeten.
Häll över i formen och grädda i ca.20-30 minut
er. Den ska vara kladdig när den är klar.

Serveras ljummen eller kylskåpskall med ev. bär och vispad grädde.


Posted by Picasa

Rågkakor med fänkål

Eftersom jag ännu inte har någon surdegsgrund, och eftersom vi fick finfrämmande från Tomtebo, Umeå, tidigare i veckan, passade jag på att baka vanligt jästbröd för några dagar sen, rågkakor med fänkål. Ett superenkelt recept med lös deg som jag gjorde lite nyttigare med att tillsätta lite linfrö. Ursprungsreceptet hittade jag i boken Brödglädje.


MORMOR BALLANS GROVA BRÖD (Ja, receptet hette faktiskt så)
7 1/2 dl vatten
6 dl vetemjöl
9 dl rågmjöl (jag bytte ut 1 dl rågmjöl mot linfrö)
50 g jäst
1 msk salt
2 msk olja
1 1/2 tsk fänkål


Gör så här:
Värm vattnet till fingervarmt. Lös upp jästen. Blanda ner övriga ingredienser till en lös deg. Lås jäsa ca 30 min. Häll ut degen på bakplåtspapper i form av runda kakor (två på varje plåt). Låt jäsa igen. Grädda i 225 grader ca 20 min.

Skam den som ger sig.

Rendiskad burk. Nytt mjöl. Nytt försök. NU ska det bli bli rågsurdegsgrund!

Åremössan

Det har blivit mera pyssel och små stickprojekt på sista tiden än inspirerande matlagning.
Denna mössa är ett tips för dig som vill sticka något snabbt, enkelt och jag tycker även något snyggt. Min man tycker att mössan liknar en "spättekaka" men smaken är ju olika. Jag tror att jag kommer att känna mig snygg i vinter. Den får nog vila ett tag eftersom en yllemössa är inte det som behövs just nu i denna fuktiga och varma luft.

Mönstret är hämtat från www.familjeb-n. bloggplatsen.se.

Men så enkelt så jag kan skriva ner det:
Garn Milano och stickor nr. 10

Lägg upp 38 maskor och sticka resårstickning (en avig, en rät maska) tills 3 meter återstår av garnet. Maskantalet utgör längden på mössan.
Maska av och sy ihop uppläggningskanten mot avmaskningskanten. "Sno" sedan ihop toppen av mössan.


Posted by Picasa

Loppisfynd del 2

Jag berättade i ett tidigare inlägg att sommaren har förgyllts av några loppisbesök. I helgen så var vi igen på loppis men i Jonsered utanför Göteborg. Så mycke saker och självklart var vi inte ensamma som planerat denna lördagsutflykt. Men jag köpte denna fotpall som fick en liten uppfräschning med enkla medel. Tyget är köpt på IKEA och föll mig direkt i smaken eftersom jag är väldigt förtjust i randigt.



Före och Efter

Favorit i repris

Idag blev det favorit i repris. Squasch, aubergine och tomater i ugn, gratinerade med lite grevéost och getost. Helt otroligt vad enkelt det är! Och gott! Sen blir det ju så fint också, fina färger, så att man bara måste ta ett kort.

Idag åts grönsakerna tillsammans med smörstekta kantareller. Mums!


Lektyr

Mannen min är fin minsann. Han har lärt sig vad jag gillar. Idag kom han hem med två tidningar för nöje och förströelse. Och tidningarna hade han inte köpt nånstans minsann. Nähä, hade hade fiskat upp dem ur tunnan för returpapper när han var och slängde sopor. Underbart! Återvinning på hög nivå! Ingen blir gladare av sånt än jag. Att det sen också var två bra, väldigt nya tidningar gör inte saken sämre! :)


Stendöd.

Eller stendöd vet jag inte om den är. Men halvdöd i alla fall. Det är inget liv i surdegsgrunden jag startade förra veckan. Har verkligen ingen aning varför. Jag har gjort den enligt konstens alla regler, förvarat varmt ovanför kylen, blandat, rört och matat. Fast den har inte alls bubblat upp som den borde. Och surdeggrunden luktar APA, inte alls banan som jag tycker den förra gjorde när den fungerade fint.

Kanske har det att göra med att jag använde ett annat mjöl denna gång, ett icke-ekologiskt grovt rågmjöl (tror instruktionen egentligen är ekologiskt "vanligt" rågmjöl), eller också att det är rötmånad (det trodde de på jobbet som jag beklagade mig inför). Fast jag vet inte... Tror faktiskt jag får hälla ut denna, köpa nytt mjöl och göra en nystart igen. Snopet.


Skördetid

Det är vanligtvis inte mycket på vår pelargonfyllda balkong som går att skörda. Men efter sommarsemestern i Holmsund fick jag med mig lite ätbart i krukor, och det lilla som finns måste givetvis skördas och tas omhand. Smultronplantan skördar vi lite nu och då, ett smultron varannan dag typ. Men gräslöken skördade jag fullständigt igår. Förhoppningsvis hinner det komma mer innan vintern, så mängderna i frysen blir ännu större.


Stor koncentration vid klippningen!

Nystart.

Det är mycket nystart när vardagslunken drar igång efter semestern. Nystart på goda matvanor (mindre socker och mer grönsaker). Nystart på motionerandet (oftare och snabbare, promenader duger gott). Nystart på heminredandet (lite mer företagsamhet, t.ex. faktiskt sy gardiner av tyget jag köpte på semestern och lyckas få till hallinredningen nån gång). Och, framför allt, nystart på surdegsbakandet. Mina surdegsgrunder hamnade i vasken innan vi drog iväg på sommarsemestern. Så där behövs nystart i form av en ny surdegsgrund… som jag påbörjade idag. En rågsurdeg.



Hur det blir med alla andra föresatser när vi kommit en bit in på hösten återstå att se. Men ett är då säkert, i höst ska det minsann bli baka (åka) av.