En ny hall

För sisådär ett och halvt år sen fick vi hjälp av käraste brorsonen W att inse att vi verkligen hade en jätteful och tok-opraktisk hallinredning. Vi sökte med ljus och lyfta efter nåt snyggt och praktiskt att byta till. Det gick dåligt. Inte ens när vi bestämde oss för att vi också skulle kolla på dyrare affärer hittade vi nåt vi gillade. Det verkade komplett omöjligt.

Vi bestämde oss för att göra nåt ändå, vad som helst. Så blev det. En fin tapet, som dock inte passade på den platsen, åkte upp. Därtill en hatthylla som definitivt inte passade tapeten. Det funkade för stunden, men jakten gick vidare.

Jag hade närt en dröm om att nånstans kunna få sätta upp en tapet ur Linnékollektionen som kom 2007, och tillsammans kom vi fram till att det kunde vara nåt för hallen. När vi sen skulle slå till visade det sig att tapeten gått ur produktion. :( Men tack vara en jättesnäll försäljare som rotade igenom hela lagret lyckades vi få tag på två rullar. Projekt tapetsera hallen (igen) kunde påbörjas. Och dessutom hade vi varit "bil-vakt" en helg och då köpt på oss ett vitt högskåp, så lite bättre förvaring till hallen fanns också möjlighet att fixa.

Snabbt gick det inte. Dels är vi ovana, dels är maken MYCKET noggran. Det var en hel del fula ord och tandagnisslan (från hans håll), men resultatet blev toppen. Vi är jättenöjda! (Och jag börjar lära mig att maken alltid låter så där när han gör koncentrerade saker). :) Nu måste vi bara skaffa några hyllor och krokar bredvid garderoben, och sen några gästkrokar på andra sidan dörren. Det kommer nog ta sin tid. Vi känner oss nämligen så nöjda med tapeten att vi inte vill hänga några fula jackor och saker som skymmer den. :)
Här är gamla hallen. Fin tapet, men på fel ställe. Och ingen vidare hatthylla.

Hallen sett från vardagsrummet.

Tapetvåder under tillskärning.

Lim.

Fikapauser behöver man. Med hemgjorde äppelmuffins (som dock i princip redan är uppätna).

Jag mätte och skar. Maken limmade, hängde upp tapeten (med min assistans) och fick bort bubblor.

Stor koncentration.
Klart.
Och garderoben på plats.
Observera porttelefon och lysknapp. Knivigt att taptersera när sådana finns. Men vi lyckades montera loss och sen tillbaka. :)

Helstekt oxfilé med getostsallad och färska bär

Det tillhör verkligen inte vanligheterna att jag köper kött (om man inte räknar köttfärs då). Men vid ytterst särskilda tillfällen kan jag slå till. Är det inte nyår eller nån annan fin festlighet på gång brukar det sammanfalla med ett bra extrapris. :) Så när jag i fredags på hemväg från jobbet såg anslag om f'ärsk, svensk oxfilé för 199 kr/kg var jag tvungen att slå till. Fint kött måste behandlas med varsamhet, så efter lite surf bestämde jag mig för att satsa på att helsteka i ugnen på låg temp, under lååååång tid.

Receptet jag fastande för hittade jag hos Leila. Helstekt oxfilé med getostsallad och färska bär. Det var precis hur gott som helst! Riktigt fin och smarrig festmat. Passar på vilken nyårfest som helst. Vill man inte lyxa till det och laga oxfilé kan man alltid göra salladen till något annat. För den var toppengod!

Receptet föreslog att ugnen skulle sättas på 70 grader och att köttet skulle stå inne i 1 h 20 min. Jag körde på 70 grader, men köttet fick snarare vara inne 3,5 h innan innetemperaturen var uppe i 59 grader (vilket ger ganska rött kött). Tur jag satte in köttet hyfsad tid, för middagen blev ändå ganska sen. Men det var det värt, för den låga temperaturen gjorde köttet otroligt mört.

Bilderna nedan får fresta smaklökarna, för detta rekommenderar jag verkligen som lyxmat! Mums!

Lussebullar




Oj vad gott det är med nybakade saffransbullar och ett glas kall mjölk eller julmust, mums!!
Det blev två varianter,både "vanliga" lussekatter" och mina favoriter dessa med mandelmassakräm inuti.




I min receptbok står det mammas saffransbullar men min mor vill inte kännas vid att detta bullrecept. Jag har provat att göra med kesella i degen men jag tycker att dessa blir absolut saftigast!

250 g smör
1 liter mjölk
2 paket jäst
2 dl socker
1 tsk salt
3 paket saffran
1-2 ägg
vetemjöl eller vetemjöl special

Fyllning (Räcker till ca hälften till3/4 av degen):

200 g rumstempererat smör
200 g mandelmassa
1 dl socker
1 msk vaniljsocker

till pensling:
ägg
pärlsocker
ev. russin till lussekatterna

Smält smöret och blanda i mjölken till fingervarmt.
Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan.
Tillsätt det övriga ingredienserna, till sist vetemjölet.
Jäs degen övertäckt i 40 minuter.

Blanda alla ingredienser till fyllningen och vispa till en slät kräm.
Kavla ut degen och bre krämen på och rulla ihop och skär till lagom stora bullar. Använd bullformar eftersom fyllningen smälter och vill då rinna ur och då blir det lite "glesa" bullar".
Jäs ytterligare i cirka 25 minuter.

Pensla med ägg och strö på pärlsocker.
Grädda i 225 grader i cirka 8-10 minuter.


Posted by Picasa

Adventsfika!

Idag är det första advent och jag tycker det är så mysigt att fått julpynta hemma och en av höjdpunkterna är att få julstöka i köket.
Förra veckan bakade jag lussebullar och mjuk pepparkaka i långpanna och den blev väldigt god och saftig. Så idag ska vi lyxa till med eftermiddagsfika med denna kaka och en lussebulle.



Receptet hittade jag i ett reklamblad från Dan sukker

Mjuk pepperkaka i långpanna

cirka 40 bitar

4 ägg
8 dl farinsocker
6 dl filmjölk
1 msk ingefära
1½ msk kardemumma
2 tsk nejlikor
1½ msk kanel
12 dl vetemjöl
1 msk bikarbonat
200 g smält smör
2 dl lingonsylt eller frysta lingon



Topping:
400 g philadelphia chesse naturell light (jag använde 300g)
4 dl floursocker
2 msk vaniljsocker
frysta lingon (jag tog röda vinbär med granatäpple är ett annat alternativ)

Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt filmjölken
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten.
Rör i smöret och lingonsylten.
Häll upp smeten i en långpanna med smort och bröat bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader i cirka 25 minuter.
Stjälp upp kakan på bakplåtspapper och låt svalna.

Blanda ingredienserna till toppingen och bre över kakan.
Strö på lingon eller vinbär och skär i bitar.
Går bra att frysa!!
Posted by Picasa

Adventstips!!

Igår bakades lussebullar och julpyntades här hemma. Jag ville göra jul innan besök kommer från Norrland . Recept på julbaket kommer senare men jag tänkte ge ett litet grönt tips. Den ser lite ensam ut där den hänger denna amaryllis men det blir så fint när den kommer att slå ut lite till.





Jag tycker det är väldigt fint att hänga upp den så här i fönstret och den håller sig länge. Jag tar bort pinnen som är i stjälken och häller lite vatten i stjälken. Sen är det bara att ta ett band och hänga upp den. Jag fick tips i blomsteraffären att spraya med lite vatten på stjälken så klarar den sig.



Posted by Picasa

Stations limpan

Jag har fastnat för att baka limpor eftersom det går snabbt och är smidigt. Detta recept fick jag när jag jobbade på Cafè Station i Umeå. Det blir goda och saftiga limpor.

Lunchbröd "Cafè Station"

(receptet är 2 limpor men jag brukar göra 3)

1 liter vatten
50 g jäst
1/2-1 dl russin
1dl vetekli
1dl rågkross
1/2-1 dl lingonsylt
1 msk salt
vetemjöl till knådbar konsistens


Värm vattnet till fingervarmt och blanda i jästen.
Blanda i de övriga ingredienserna och till sist vetemjölet.
Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter. Ta sedan upp degen på mjölat bord och forma till 2-3 limpor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa ytterligare i 30 minuter.
Grädda i 175 grader i ca 30 minuter.



Posted by Picasa

Hej mitt vinterland!



Nu vill jag att det ska bli liiite kallare så att det är ok att börja använda min vita "spettekakamösaa". Men jag har stickat ännu en till men i denna bruna färg. Den är stickad på beställning men ägaren av mössan är i Brasilien och behöver nog inte denna just nu så jag fick själv ställa upp.



Mössan är stickad i garnet Milano och mönster hittar du här
Posted by Picasa

Yougart och sesambröd

Jag fortsätter testa recept som bakas med lite jäst och lååååång jästid. Det senaste receptet jag provade kom från Martins blogg, ett bröd med yougurt och sesamfrön.

Receptet finns på Martins blogg
Jag bakade på hälften turkisk yougart och hälften vatten, för att bli av med lite nästan utgången yougart och vattnet för att späda ut lite. Det funkade bra. Sen lyxade jag till det med både ljusa och svarta sesamfrön. Blev snyggt tycker jag! :)
Degen före jäsning

Degen efter 10 timmars jäsning.

Före gräddning.

Och efter gräddning. Snygga och lite yougartsyrliga bröd. Mums!

Syjunta

Igår var jag på syjunta hos en fd kollega. Denna gång hann vi både äta god soppa, smarrig efterätt, surra och jag hann sticka klart en mössa. Förra månaden var juntan hos mig och då hann jag bara stickningen fram men inget mer. Då bjöd jag på denna lasagne som jag har fått receptet av K.

Så god och god och enkel att göra. Roligt med ett alternativ till köttfärslasagne.



Lime och proscuiottolasagne

400g rivna morötter
200g finhackad purjolök
2 msk fint riven limeskal, ca 2 lime
100g färdig tomatsås
200-300 g proscuiotto, eller annan lufttorkad skinka (räcker absolut med 200g)
400 g färska lasagneplattor
4 dl creme fraiche
salt, peppar
margarin
4 msk honung

Sätt ugnen på 175-200 grader.
Fräs morötterna och purjolöken i margarin. Riv limeskalet under tiden. Salta och peppra och blanda i limeskalet.
Varva morot och purjoröran med lasagneplattor, tomatsås och creme fraiche. Börja och sluta med tomatsåsen.Låt stå i ugnen i 30-45 minuter.

Ringla lite honung över vid servering.

Till efterrätt blev det äppelkaka med vaniljsås. Den var god men lite mäktig. Receptet hittar du här
Posted by Picasa

Sjal av restgarner nr 2

Det är tur att K ger en trogna läsare fina inlägg eftersom jag har lyst med min frånvaro den sista tiden. Vi har nämligen köpt ett radhus som håller på att byggas så det har varit många kvällar sittandes med planritningen och funderingar kring rumsdelning, kakel och kök. Jag förstår att man kan bli utbränd av att bygga hus med alla dessa val. Tur är att vi köper ett " färdigt koncept" och att vi håller oss mest till standard men det är alldeles tillräckligt med val och beslut för oss. Men nu är det lite lugnare så nu kanske det blir lite mera pyssel här hemma.



Jag har iallafall stickat en till sjal till syster av restgarner. Lite mindre saker att packa inför flytten. Denna gång blandade jag olika garn kvalitéer i sjalen och det blev fint..
Posted by Picasa