Dagens köptips.

Vårt målade spånskiveköksbord, som egentligen är väldigt fult, men ändå otroligt praktiskt med sin smala form och dubbla iläggsskivor, behövde verkligen en uppfräschning. Vilken lycka att på IKEA hitta en jättsnygg och mycket prisvärd vaxduk. Såklart var jag tvungen att slå till och impulsshoppa! Och oj vad nöjd jag blev. Mycket fint slutresultat. Och vi kan vänta ytterligare en stund med att börja titta på nytt köksbord.

Så prisvärd vaxduk från IKEA är dagens köptips!
Sen ska jag bara fixa en ny, vårfin gardin också så är köket riktigt uppfräschat. :)

Bortsett från vaxduk är det såklart alltid köptips med fina tulpaner. Man kan liksom aldrig få nog av sånt.

Ansiktslyftning...

I flera månader har vi pratat om att ändra layout och nu äntligen har bloggen fått sig en makeover så här lagomt till våren. Hoppas ni gillar det ni ser.

Bakning, en materialsport!?!

Det har varit fasligt mycket bakande denna helg. Det gäller att passa på när surdegen är i toppform. Ett recept som jag förut misslyckats med är baguetter på rågsurdeg. Eller, misslyckats och misslyckats, baugetterna jäste och gick att äta, men blev ändå på något konstigt vis kompakta och syrliga. Fortfarande finns några baguetter kvar i frysen - det är ett tydligt tecken på att de inte blev helt lyckade.
.
Nåja, idag var det i alla fall dags för ett nytt försök. Och denna gång med uppdaterad utrustning. Den baugetteplåt jag fick i födelsedagspresent skulle invigas. Och resultatet.... det är bara att kapitulera. Utrustningen spelar roll! Baugettplåten var fantastisk! Baugetterna blev jättefina. Och goda. Så plåten var verkligen en toppenpresent! :)
.
Receptet på Martins rågsurdegsbaugetter finns här.

Baugetteplåten. En riktig lyckträff!

Baugetterna fick till middag sällskap av en enkel och snabblagad minestronesoppa, ett recept från ica.
.
MINESTRONE MED BACON
4 port
1 pkt bacon
2 morötter
1 palsternacka
1 liten purjolök
1 klyfta vitlök
1 msk tomarpuré
2 dl minipasta
12 dl grönsaksbuljong
1 burk vita bönor
salt och peppar
1 tsk torkad basilika
.
Gör så här:
Skär bacon i bitar. Skala morötter och palsternacka, hacka i bitar. Strimla purjon. Hacka vitlöken. Fräs baconet och häll bort lite av fettet. Tillsätt alla grönsaker. Rör ner tomatpuré. Tillsätt buljongen och koka ca 5 min. Lägg i pastan och koka tills pastan är färdig. Tillsätt bönorna i slutet av kokningen. Smaka av med salt, peppar och basilika.

Levain på rågsur

Jag har testat ett nytt recept på Levain från Enklare bröd. En mindre deg som bara ger ett bröd.LEVAIN PÅ RÅGSUR
.
På kvällen:
30 g rågsurdegsgrund
120 g vetemjöl special
100 g ljummet vatten
.
Blanda alla ingredienser i en skål. Täck med lock och låt stå i rumstemerpatur över natten.
.
På morgonen:
Surdegen från gårdagen
5 g jäst
200g kallt vatten
300 g vetemjöl special
1 tsk salt
.
Blanda jäst och vatten med surdegen. Tillsätt resten av ingredienserna. Rör tills allt blandats. Låt degen vila unde handduk i 45 min.
.
Blöt händerna och vik ihop degen i skålen, dra i degens ena kant och vik in degen mot mitten. Ta ett nytt tag, drag ut degen, vik mot mitten. Gör så tills du kommit varvet runt. Återupprepa processen två gånger till, med 45 min mellanrum. När degen är sträckt för tredje gången, låt den vila ca 1 timme.
.
Strö rikligt med mjöl på en bakhandduk. Skrapa ut degen på handduken. Dra ut degen till en kvadrat, vik sedan in kanterna mot mitten. Vänd degen så att skarven hamnar neråt. Vik ihop handduken till ett löst paket och låt degen jäsa ca 1 timme. Grädda brödet i 250 grader, 30-35 min.
.
Degen jäste jättebra i ugnen! Brödet nästan lyfte från plåten... Jag måste verkligen ha en bra surdegsgrund nu. :)

Nya tag med surdegsbakande

Förra helgen startade jag upp en ny sväng av surdegsbakande. En ny rågsurdegsgrund med världens fart gjorde att brödet jäste jättbra. Jag trodde jag bakat ett helt nytt recept. Men när jag klickade igenom lite gamla surdegsrecept på bloggen insåg jag att jag tydligen bakat det förr, även om jag då bytte ut fikonen mot aprikoser. Här finns i receptet på Martins Fikon- och hasselnötsbröd.

Ett jättegott bröd! Och bra att kunna använda upp lite överblivna julfikon i bakningen. :)

Nostalgi!



Är det inte häftigt att denna tröja stickade min mamma åt mig när jag var två år. Ett billigt garn från COOP och alla mina syskon har haft den. Den ser ut som ny och passar Axel perfekt.




Tävlingstips!!

Gör som jag och gå in på denna trevliga blogg och var med och tävla om att vinna denna vårfina bricka.


Tävlingen hittar du på bloggen www.enkeleva.se

Raspeballer, eller fuskpalt

Första gången jag stiftade bekantskap med raspeballer var på Ica Tallen i Vilhelmina. Sen lagade morsan till dem och bjöd till middag efter en lång dag ute på fjället. Idag skulle jag själv testa att laga fuskpalt, och det visade sig vara precis hur enkelt som helst. Bara att blanda mixen med vatten, låta den stå och svälla tio minuter och sen rulla bollarna.


Bollarna kanske inte ser jättemycket ut för världen innan kokningen, men palt äter man väl egentligen aldrig för att det ser särskilt aptitligt ut.

Kokning 1 timme.


Sen dags att avnjuta paltarna. Med bacon, smör, lingon och morotssallad. Hur gott som helst!

Asiatisk kycklingsoppa

Det är nånting med soppor... Jag kan helt enkelt inte få nog. Jag tycker det är världens bästa maträtt. Enkelt när man kokar allt i samma gryta, och oäääääändlig variation. Superbilliga vegosoppor till vardags och festliga lyxsoppor till helgen. Toppen bägge.

Denna gång testade jag ett recept från tidningen Billiga veckan som jag hittade i mataffären. Det var en jättebra tidning, flera vardagsrecept jag skulle kunna tänka mig prova... och då särskilt sopprecept. Såklart. Mina standardvardagssoppor är ofta baserade på linser och innehåller tomat, men denna soppa med kokosmjölk och kyckling var ett välkommet avbrott från det. Sen var det verkligen JÄTTEGOD och enkel också, så denna kommer jag definitivt laga igen. ASIATISK KYCKLINGSOPPA
300 g kycklingfilé
1 msk olivolja
1-2 msk riven ingefära
1 hönsbuljongtärning
3/4 dl basmatiris (jag tog liter mer)
4 dl vatten
500 g wokgrönsaker
400 ml kokosmjölk
1 lime
salt och peppar
färsk koriander
.
Gör så här:
Skär kycklingen i strimlor. Fräs ingefäran i oljan. Tillsätt kycklingen och buljongtärningen (smulad). Låt fräsa några minuter. Tillsätt ris och vatten. Koka 5 min. Blanda i grönsakerna. Koka ytterligare 5 min. Rör ner kokosmjölken. Smaka av med pressad lime, salt och peppar. Blanda ner koriandern. Servera med bröd.

Alla hjärtans...

Lite med betoning på lite stickning har det blivit under julen. Dessa hjärtvantar har varit ett pågående projekt hela hösten. Men äntligen under julhelgen blev de klara. De är till en vän som frågade snällt om jag ville sticka ett par eftersom de förra hade gått sönder. Men oj vad det kändes längesen jag stickade vantar. Jag kände mig som en nybörjare men det blev ett par till slut.




Posted by Picasa

Smak av julen...

Som K skrev i sitt tidigare inlägg så har bloggen tagit ett lååångt å härligt jullov men nu blir det att visa lite livstecken igen. Jag fortsätter att lägga ut lite under temat jul. Min svägerska ringde före jul och ville ha receptet på ett lättbakat nyttigt vörtbröd som vi gjorde till julafton förra året. Snäll som hon är så tog hon även bilder och skickade till mig. Hon skickade även bilder och recept på en variant av brödet som de hade bakat. Så smidigt när det kommer färdiga blogginlägg på mailen.

Receptet hitta på www.ica.se

Snabba vörtbrödet

2 dl grovt rågmjöl
1 dl rågkross
4 dl vetemjöl
4 msk vörtmix
1 dl russin
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 dl lättöl
2 dl mild yoghurt
3/4 dl mörk sirap
½ dl rårörda lingon eller lingonsylt



Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Rör i öl, yoghurt, sirap och lingon.
Klicka ner den lösa degen i en smord avlång bakform som rymmer ca. 1½liter.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.
Stjälp upp limpan och låt den svalna under bakduk.



Variant 2

2 dl grovt rågmjöl
1 dl rågkross
4 dl vetemjöl special
1 dl hasselnötter
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
3 tsk anis
3,3 dl lättöl
2 dl mild yoghurt
3/4 dl ljus sirap
½ dl rårörda lingon


Posted by Picasa

Vegetariska frikadeller

Ett annat nytt recept jag testade till årets julbord var vegetariska frikadeller gjorda på mandel och cheddarost. Kanhända att de inte kan konkurrera ut vanliga, hemmagjorda julköttbullar som är något av det bästa på julbordet. Men om man inte jämför med det utan tar vegofrikadellerna som en helt annan rätt var det verkligen en riktig lyckträff som jag tror alla i familjen tyckte var smarriga. Dessa kommer jag definitivt laga igen. Lite kladd var det, men ändå förvånansvärt enkelt.

De vanliga julköttbullarna och vegofrikadellerna fick trängas på samma fat, men observera den tydliga skiljelinjen av miniplommontomater. För ve och fasa om de skulle blandas ihop... :)
VEGETARISKA FRIKADELLER, recept från tidningen Mersmak
100 g finmixad sötmandel
1,5 dl finriven ost, gärna cheddar eller herrgård (jag tog cheddar)
1,5 dl ströbröd
2 msk riven gul lök eller finhackad gräslök (jag tog vanlig lök)
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
3 ägg
2 msk vatten
.
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 msk smör eller olja
.
Gör så här:
Blanda samtliga ingredienser (utom vatten, buljong, olja) och forma små bollar: 1 rågad tesked per boll – de sväller vid kokningen.
Koka upp vatten och buljongtärningar. Låt bollarna sjuda/småkoka i buljongen 6–7 minuter. Ta upp bollarna med hålslev, låt rinna av och stek dem gyllene i smör eller olja i 2–3 minuter.
.
Jag stekte frikadellerna ganska hårt för att de skulle få fin stekyta. Det blev bra. Bra blev det också om frikadellerna innan kokning var ordentligt rullade med jämn yta. Ojämn yta gjorde att det "kokade loss" lite smet i buljongen.

Julmat som funkar fram till påska.

Bloggen och bloggerskorna har haft en välbehövligt jullov, men nu börjar det bli dags att ta nya tag på mat- och bakfronten igen. Innan 2011 års godsaker får ta plats här kommer lite julmat som fanns på julbordet i Holmsund, men som funkar lika bra att äta året om. Receptet kommer från tv-kocken Monica Ahlberg.

VARM RÖDKÅLSSALLAD MED ÄPPLE, 6 portioner
0.5 st rödkålshuvud
1 st röd lök
1 st röd chilifrukt, spansk peppar
1 msk smör
4 st röda äpplen
2 dl valnötskärnor
olivolja och vit balsamvinäger
1 st granatäpple
1 ask rucola

Gör så här:
1. Strimla rödkålen och rödlöken. Kärna ur och finhacka chilifrukten samt kärna ur och klyfta äpplena. Halvera och gröp ur kärna ur granatäpplet.
2. Fräs rödkålen, löken och chilin mjuk i smör på inte alltför hög värme i cirka 10 minuter.
3. Tillsätt äpplena och valnötterna. Fortsätt fräsa ytterligare några minuter och rör om. Smaka av med olivolja, balsamvinäger, salt och peppar.
4. Bred ut salladen på ett fat. Fördela rödkålsröran ovanpå och garnera med granatäppelkärnorna.

Enligt receptet skulle salladen räcka till sex personer, men detta var verkligen en jätteladdning. Så vi var många som åt den goda salladen i flera dagar. Nästa gång jag lagar den kommer jag nog slänga ner lite blötlagda russin också, för just rödkål och russin tycker jag passar otroligt bra tillsammans.