Traditionsenlig bakning
Ett styck Parisbröd (länk). Från boken Enklare bröd.
Från samma bok bakade jag Surdegsbröd #1. Jo, brödet heter faktiskt så. För att det är ett bra bröd att börja med. Enkelt. Jäser bra. Och gott.
Jag kryddade det med anis, och åt det med philadelphiaost och kiwi (som synes på första bilden). Ett bra och fint bröd som jäser bra, helt enkelt.
Sist med inte minst bakade jag Fikon och hasselnötsbrödet (länk) från boken SurdegsbrödBröden utbakade på plåten, före jäsning.Färdiggräddade. Och slutligen uppskuret.
Det blev inga recept i detta inlägg, några receptlänkar, men annars mest inspiration. För alla som vill baka med surdeg rekommenderar jag helt enkelt både boken Enklare bröd och Surdegsbröd. :)
Födelsedagsfisk med 80-talsvibbar.
FISK UNDER GYLLENE TÄCKE, 4 PORT
1 pkt tork (jag tog sej)
3/4 tsk salt
1/2 dl rivet vitt bröd
1 1/2 dl riven ost
1 dl mjölk
1 1/2 dl grädde
salt, peppar
1 l färsk svamp eller 2 dl från burk
Gör så här:
Tina fisken så att den går att skära i 1 cm tjocka skivor. Lägg dem i en ugnsform. Salta.
Blanda det rivna brödet (jag tog mer än 1/2 dl) och osten med mjölk och grädde. Smaka av med salt och peppar. Häll blandningen över fisken. Grädda i ugnen, 175 grader, 25-30 min.
Skär svampen i bitar (alt. häll av spadet). Stek svampen i lite matfett.
Häll över den nystekta svampen över den färdiggräddade gratängen.
Slutresultatet kan skådas på första bilden. Goda 80-talsfisken (med barndomsvibbar hos alla som åt den) fick sällskap av hemmagjort potatismos, morotssallad och ärtskott. MUMS!
Makalöst goda Nikkalouktasoppan.
I veckan lagade vi en gammal favorit. Nikkalouktasoppa. Receptet hittade vi på ica.se. Eftersom vi inte hade paprika hemma rev vi ner två stora morötter istället, och några gröna bönor från kylskåpet fick också hänga med.
Smakkombinationen med vitkål, senap och soja är verkligen superduper! En jättesmarrig vardagssoppa.
Nästa gång ska jag testa att laga soppan helt vego eftersom jag försöker äta så mycket vego som möjligt. Kanske med qornfärs eller linser istället. Borde kunna funka. Blir det bra kommer rapport här på bloggen. :)
Vårig upfräschning i pastell
På Åhléns hittade jag flera vårfina tyger som var nedsatta till i princip ingenting (30 kr/metern). Jag slog till på två tyger. Ett till gardin och ett till kudde. Dessutom blev det lite bonustyg till kökssoffan som ger möjligheter att sy både en duk och fler gardiner (av kuddtyget). :)
För att verkligen få till rätta vårkänslan uppdaterade jag köksfönstret med lite våriga blommor, en krukros och en Dr Westerlund. Nu kan man nästan, nästan ana att våren är på gång (i alla fall om man blundar för snöhögarna utanför fönstret).
Pysseltips
Ett billigt och bra pysseltips är att beställa tapetprover. Proverna kan användas som presentpapper, att rama in som tavlor, att göra grattiskort och till diverse papperspyssel. Hos måleributiken.se kan man beställa prover för bara 20 kr/styck, och proverna är över 1m långa. Toppen alltså!
Här har jag beställt röda prover för att göra en tavla till hallen. Den gula är bonus som jag beställde bara för att den är så fin.
Nån tavla har ännu inte blivit klar, men bildresultat kommer när sånt finnes. :)
Omväxling förnöjer.
Bästa budgetmaten.
Bästa budgetmaten är en mixad grönsakssoppa. Budget, dels för att grönsaker ofta är billigt, dels för att man ofta har några ledsna grönsaker i kylen man inte känner för att äta som de är, men som passar ypperligt att slänga ner i en mixad soppa. Då tar man vara på mat man annars kanske skulle slängt.
Sen är mat som man kan variera i det oändliga alltid bra.
I denna soppa blev det följande ungefärliga innehåll:
1 lök
1 potatis
2 morötter
3 mycket ledsna, men helt ok, rödbetor
2 dl röda linser
Allt fick koka i 1 liter vatten med två buljongtärningar tills grönsakerna var mjuka. Då kom mixerstaven fram. Trixet med att göra en god grönsakssoppa är kryddningen. Man får inte snåla med salt, peppar och kryddor. I denna blev det oregano, rivet citronskal och pressad citron. Och så lite hackad fetaost till serveringen.
Fast soppan åt vi för flera dar sen. Idag åt vi stuvade makaroner. Slurp!
Man kan inte lyckas jämt. Typiskt.
Lyxmat med unken bismak.
Inspirerad av förra veckans lyxmatlagning tänkte vi i helgen laga nåt lyxigt igen. Denna gång fisk. Vi gick till fina fiskaffären och frågade om råd. Torskrygg och sejrygg ratades. Det skulle vara nåt ännu mer extra.
.
Till slut landade vi på marulk, skuren i tjocka skivor. Instruktionen var: bryna lätt, sen steka klart i ugnen till innertemperatur 50 grader. Enkelt.
.
I färd med att handla tillbehör kände vi att vi behövde något mer receptinspiration. Började googla recept i mobilen. Hos Norrmejerier hittade vi passande Marulk med limesås.
.
Tyvärr hittade jag också info från WWFs fiskguide. Marulk är rödlistad fisk man bör avstå ifrån. Hmmm.... på en gång kändes lyxmiddagen mindre rolig. Fattar inte att vi glömde fråga om fisken var ok att äta. Jag brukar hålla kolla på sånt. Kanske var det för att vi är bortskämda med att bästa, närbelägna ica inte säljer rödlistad fisk. Där är man alltid säker. Jag tog förgivet att finare fiskaffärer gjorde samma. Men icke, så den läxan lärde vi oss. Fråga alltid var fisken kommer ifrån. Vet de inte, välj annan fisk.
.
Men marulken var köpt, så vi tillagade den. Med sparris, minimajs, sparrispotatis, limesås och rom. Smarrigt, fast med en viss unken bismak.
Bak, bak och mera bak.
Igår satsade jag på ett storbak redan på morgonen. Tre olika bröd. Fast det var ett latmansbak (=ett bak i min smak). Över-natten-jäsning. På fredagkvällen rörde jag ihop tre degar. En för att baka solrosbullar, en för att baka rågisar och en för att baka ett nytt bröd, durumbröd.
Plastpåsar och lock på, över-natten-jäsning påbörjad.
På lördagsmorgonen (nåja, förmiddagen är väl mer sanningsenligt eftersom jag tog en redig sovmorgon) såg degarna ut såhär. Solrosbullarna bakade jag först, fast några solroskärnor blev det inte. Halva degen fick pumpakärnor och andra halvan fick sesamfrön. Sen blev det råisarna, som blev mjöliga men goda. Russin hade jag inga hemma så istället klippte jag ner lite katrinplommon i bitar. Funkade lika bra. Sist, men verkligen inte minst, blev det durumbrödet. Superenkelt, dessutom snyggt och gott. Liknade en stor ciabatta tycker jag. Fast det inte var surdeg i hade brödet lite surdegskonsistens, så där segt som levain kan vara. Vet inte om det var durummjölet som gjorde det eller, men bra blev det.
Helstekt oxfilé med lyxig italiensk potatiskaka, smörfrästa kantareller och krämig savoykål
.
Som sig bör inleddes kvällen med fördrink och snitt. En äppel-martinisuprise(!?) med lingon och ett litet kex med mix av tre ostar.
.
Oxfilén var färsk och uppländsk och köpt på Saluhallen. Och vilken oxfilé det var! Helt fantastiskt god! Potatiskakan var också en höjdare, tillagad i förväg i en sockerkaksform, riven potatis och parmesanost blandad med kryddor och omlindad av bacon. Potatiskakan skulle tillagas i ugnen under tryck, det var en ny upplevelse för mig. Jag placerade en tom gratängform ovanpå potatisformen, och det blev jättebra.
.
Till huvudrätten drack vi Ravens wood, Zinfandel California 2008. Här ser man den baconlindade potatiskakan.
Husprojekt
Eftersom vintern kom snabbare än vad byggarna trodde så hann de bara grundmåla huset och troligtvis kommer det att vara så tills vi flyttat in. Men som tur är så klarar de att måla huset utan denna byggställningar annars så hade jag säkert fått hämta en 2-åring från taket varje dag.
Huset från baksidan
I lördags när vi var och kikade så hade även dörren kommit på plats. Så nu är det bara att börja att packa hemma eftersom flyttlasset går om 3,5 veckor.
Förutom i köket på en liten vägg kommer denna rödprickiga tapet att sitta. I vårat sovrum kommer denna "retro sommaräng tapet" att pryda en vägg.
Bilderna på tapeterna är hämtade från www.tapetorama.se