Tortano med proscuitto och mozzarella
1 bröd
15 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 msk honung
1½ msk flingsalt
2½ dl durumvete
4 dl vetemjöl special
Fyllning:
200 g mozzarella
200 g Proscuitto (funkade lika bra med liknande lufttorkad skinka och jag använde bara 100 g)
1kruka färsk basilika
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och lös upp den i vatten, olivolja, honung och flingsalt.
Blanda i durumvete och tillsätt sedan vetemjölet lite i taget tills degen går ihop till en elastiskt deg.
Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, cirka 40 minuter.
Tryck ut degen till en rektangel cirka 1 cm tjock. Kavla inte, för då trycks luften ur degen.
Skiva mozzarellaosten och varva den över degen tillsammans med skinkan och basilikablad.
Pensla kanterna med vatten och rulla ihop den till en krans.
Sätt ugnen på 250 grader.
Lägg kransen på en plåt med bakplåtspapper, mjöla brödet och jäs under bakduk i cirka 30 minuter.
Ställ in plåten i mitten av ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda brödet i cirka 35 minuter och låt svalna på ett brödgaller.
8 pannkakor
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
skal av 1 citron
2msk smör
2½ dl standardmjölk
1 ägg
cirka 1½ dl frysta blåbär
Till servering:
florsocker
blåbär
glass eller keso
lönnsirap eller honung
Gör så här:
Blanda vetemjöl, bakpulver, salt, strösocker, vaniljsocker och rivet citronskal i en bunke.
Smält smöret, vispa ihop med ägg och mjölk och rör ner det i bunken med de torra ingredienserna.
Jag förberedde smeten och lät den stå i kylskåpet.
Grädda pannkakorna i smör i en medelvarm stekpanna. Cirka i dl smet/pannkaka.
Serveras varma!!
Åååå vilken smarrig brunch det verkar ha varit! Jag blev både hungrig och inspirerad!
SvaraRaderaJag känner igen det där med att inläggen stannar i kameran. Jag har också ett antal på lager... :)