Torsdagsbröd


Att vi äter gröt till frukost på sommaren hör till ovanligheterna. Men när filen en morgon var slut, och maken kokade havregrynsgröt till ett helt kompani (vilket gjorde att det var ett helt lass gröt över efter frukost) så passade jag på att baka brödet som i Enklare bröd kallas Torsdagsbröd. Ett mycket saftigt bröd visade det sig...


TORSDAGSBRÖD
3 krm jäst
100 g kallt vatten
300 g kall havregrynsgröt
300 g vetemjöl special
1-1 1/2 tsk salt
1 1/2 tsk fänkål

Rör ut jästen i vattnet. Blanda i resten av ingredienserna. Täck bunken med lock eller plast och låt jäsa 8-10 h.

Smörj en brödform och strö havregryn på bakbordet. Skrapa ut degen på bakbordet. Dra ut degen till en kvadrat och vik ihop den så havregrynen hamnar på utsidan. Lägg degen i formen och jäs ca 1 timme.

Grädda i 250 grader. Efter 15 min sänks temperaturen till 225. Låt stå ytterligare ca 20 min.

Tranbärsbröd


För att få lite omväxling från mina vanliga Solrosbullar skippade jag solroskärnorna och rågsikten och tillsatte istället gramhamsmjöl och torkade tranbär.

Vips hade jag bakat tranbärsbröd. Lika enkla som solrosbullarna, och faktiskt nästan godare!


Extra goda att äta utomhus i solen, på picknick med västerbottenröra (riven västerbottenost blandat med turkisk yougart) och nekatrin på, och kaffe till. Slurp!

Soprumssallad

Min (och makens) vana trogen att reka tidningsåtervinngen i soprummet efter bra lektyr resulterade härom veckan i ett gäng Icakuriren. Där hittade jag ett bra salladsrecept där jag kunde använda upp lite av all vår squash. En riktigt fräsch och god sommarsallad.

Egentligen skulle grönsakerna grillas, men vi körde grill i ugnen istället. Steka i panna går säkert också lika bra.

GRILLADE GRÖNSAKER MED ÖRTIG BULGUR
3 dl bulgur
3 tomater, urkärnade, tärnade
1 röd knipplök, hackad
3 msk olivolja
1 citron, den pressade saften
1 klyfta vitlök, riven eller pressad
1 rejäl bunt bladpersilja, bladen, hackade
1 kruka mynta, bladen, hackade
salt, nymalen svartpeppar
2 röda paprikor
1 zucchini
1 stor aubergine
250 g halloumi, skivad
Topping
1 granatäpple
1 dl pistagenötter, skalade, hackade
mynta
1 citron i klyftor

Koka bulgurn enligt anvisning på förpackningen. Vänd ihop med tomat, lök, olivolja, citronsaft, vitlök och örter. Smaka av med salt och peppar.

Grilla paprikan tills skalet blir svart, lägg i en skål, täck med plastfolie och låt stå. Skiva auberginen tunt på längden, salta på båda sidor och låt vätskan dras ur.
Skölj och skiva zucchinin. Torka saltvattnet av auberginen och grilla den, squash och halloumi i grillpanna eller på utegrill.

Dra skalet av paprikorna, kärna ur och skär i strimlor.

Lägg upp bulgurn på ett stort fat, lägg på aubergine, zucchini, halloumi och paprika. Toppa med granatäpplekärnor, pistagenötter, och myntablad. Ringla över olivolja, salta och peppra. Servera med extra citronklyftor.

Squashplättar


Från mamma fick jag ett recept på squashplättar. Det visade sig vara både enkelt, gott och GI-inspirerat. Vi åt plättarna med lingonsylt, turkisk yougart och bacon.

GRÖNA SQUASHPLÄTTAR, 4 p

500 g squash
1 lök
1 liten purjolök
½ dl hackad persilja
1 dl Keso
1½ dl vetemjöl
2 ägg
salt och peppar
2 msk smör
hackad persilja till garnering

Riv squash och lök. Strimla purjon. Blanda allt. Bryn smör. Klicka ut smeten i små plättar. Stek på svag värme i ca 5 min på varje sida. Strö över persilja (det glömde vi, men det gick bra ändå). Servera, gärna med lingonsylt....

Superenkla sommarbaguetter


Efter en sommar med ont om bakning har jag i och med semesterns slut tagit nya tag. Ny surdeg har jag inte skaffat utan jag kör på långjästa bröd med lite jäst enligt Martin Johanssons recept. Arbetsinsatsen är minimal och resultatet brukar bli bra.

SOMMARBAGUETTER
3 krm färsk jäst
300 g kallt vatten
390 g vetemjöl special
1-1 1/2 tsk salt

Lös upp jästen i vattnet. Blanda i övriga ingredienser. Rör tills allt blandats. Låt jästa övertäckt (lock eller plastfolie) i 8-10 timmar.

Sätt ugnen på 275 grader. Skrapa ut degen på mjölat bakbord och dra ut den till en kvadrat. Vik ihop degen till ett litet paket och lägg skarven nedåt. Strö på mjöl och låt jästa ca 40 min.

Dela degen i tre bitar. Forma till baguetter. Pensla ev med vatten och strö över sesamfrön. Grädda till bröden fått färg, ca 15 min.

Hjortrontiramisu

Helgen bjöd på kräftätning, och i en tipslista över recept som passar till kräftor hittade maken Hjortrontiramisu.

Eftersom det sen fjällsemestern finns några hjortronsyltbrukar i kylen (tack allra snällaste släktingarna!), och tiramsu är något jag aldrig lagat, bestämde vi oss för att slå till.

Men det blev maken som lagade. Min insats sträckte sig till att doppa savoiardikexen i kaffe och marsalavin...

Hur som helst, vilken efterrätt! Slurp! Vi gjorde den i en stor form istället för flera små portionsformar, så den ser kanske lite trist ut. Men smaken var det inget fel på. Verkligen toppengott!

Receptet finns på Allt om mats hemsida.

Tillfredsställelse

Det är något extremt tillfredsställande över att odla. Och skörda. Gurkorna har jag dock fått från en snäll lottgranne. Lennart. Att ha sådana grannar är också tillfredsställande.