Bagarstuga

Förra helgen hade jag bagarstuga. D hade åkt iväg på konferens och det regnade ute, så det var inneasysslor som gällde. Jag satsade (suprise!) på brödbak. Tre olika sorter. Två nya från boken Enklare bröd: Solrosbullar och Martins Parisbröd, och en gammal surdegsklassiker: Solros och russin.

Alla tre bröden blev jättelyckade. Solrosbullarna var superenkla, påminde om Rågisarna jag bakade härom veckan där man i princip bara rörde ihop degen och sedan lät den jäsa länge, länge. Parisbrödet var surdegsbröd, men också väldigt enkelt. Ingen assistent behövdes utan degen rördes ihop och veks ihop ett par gånger under jäsning. Enkelt och lite disk som resultat. :) Solros och russin-brödet prövade jag att jäsa lite kortare tid än vad jag brukar för att se om det då skulle resa sig mer i ugnen. Och minsann, så blev det. Så då lärde jag mig att lösningen på mina ibland låga rågsurdegsbröd är kortare jästid.


Parisbrödet, som verkligen blev jättelik brödet på bilden i receptboken. Det brukar jag verkligen inte alltid lyckas med. :)

En lite rolig sak. Jag och en kollega har diskuterat surdegsbröd vid otaliga luncher. Kollegan har inte varit riktigt övertygad om surdegsbrödens förträfflighet, så jag ville överbevisa henne. Jag tog med och gav henne en av solros och russinlimporna. Frid och fröjd. Hon smakade redan till lunchen, och efter att också ha smakat henna och bjudit maken, kom hon dagen efter och var lyrisk. Hon sa: "Åååå vad gott. Det smakar verkligen som köpes!".

Hmmm. Inte vad jag skulle kalla en klockren komplimang till mina bakkonster. Men vi har olika referensramar, och hennes erfarenheter av hembakt var sisådär. Så då var "köpes" bästa möjliga omdöme. :)

Här kommer receptet på superenkla Solrosbullarna.

SOLROSBULLAR
3 g (krm) jäst
300 g kallt vatten
390 g rågsikt
1 tsk salt
1 msk honom
solroskärnor till utbakning

På kvällen
Rör ut jästen i vatten och tillsätt övriga ingredienser. Blanda allt ordentligt. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa 8-10 timmar.

På morgonen
Skrapa ut den lösa degen på mjölat bakbord och dra den till en långsmal rektangel. Vik ihop degen på längden så den blir som en baguett. Pensla med vatten och strö på rikligt med solroskärnor och lite rågsikt. Låt jäsa ca 30 min.

Dela degen i bitar, 4-5 cm. Lägg på bakplåtspapper på plåt. Grädda bröden 15-20 min i 250 grader. Låt svalna på galler.

8 kommentarer:

  1. I morse bakade jag ett nattjäst bröd med 3 g jäst. Det blev vetemjöl, graham, russin och 100 g hel dinkel som var kvar från middagen. Blev jättebra.

    SvaraRadera
  2. Karro, jag tycker du ska byta bransch! Så snygga bröd. Va kul att vi ses snart. Var alldeles för längesen. Väntar nu besök av Pao och Challan.
    /E

    SvaraRadera
  3. Vete tusan om jag skulle lyckas som bagare. För det är inte alltid bröden blir så där snygga. Men ibland så. Då blir man nöjd. :)

    Ja jättekul att få ses snart! Var alldeles för länge sen. Längtar att få höra om huset! Kan du inte lägga upp nåt litet foto av hur bygget går, vad ni väljer för fin inredning eller nåt. Vore så spännande att få en tjuvkik. :)

    SvaraRadera
  4. Testade dina Solrosbröden och det blev mycket uppskattat! Helt klart bakas igen! Hälsar Jenny GP (Bettans svägerska)

    SvaraRadera
  5. Är det ok att tipsa om era recept på facebook? /Jenny GP

    SvaraRadera
  6. Tipsa på du bara... Bloggen har haft jullov men snart så...

    SvaraRadera
  7. Så bra-då gör jag det!/Jenny GP

    SvaraRadera
  8. Instämmer med Bettan. Tipsa gärna! Vi blir bara glada.

    /K

    SvaraRadera