Det växer så det knakar. Men rädisor... nä, det ska man inte odla.

Den senaste tidens varma väderlek har gjort att det hänt mycket på lotten. Det vi sått själva har vuxit massor. Från lådorna skördar vi nu sallad, spenat och kryddor.

Perennerna vi flyttat och fått från Holmsund har inte vuxit så mycket än, men de har piggat på sig ordentligt. Kanske inte syns på bilden, men förhoppningsvis är detta snart en lite mer prunkande perennrabatt.
Perennerna som fanns på lotten sen tidigare har vuxit sig jättestora. Och stjärnflockan(?) har börjat blomma.
Potatisen har vi fått kupa lite.
Kryddorna och jordgubbarna har piggat på sig och vuxit.
Löklandet växer, squaschen och rabarbern likaså.
Ett har jag dock fått lära mig. Rädisor (som tydligen tillhör släktet kålväxter) bör inte odlas här nere. För rädisorna vi satt hade blivit fullständigt attackerade och fått sina blad sönderätna av jordloppor. Urk. Jordloppor verkar vara ett riktigt otyg. Överlever vintrar, och har man väl fått dem finns inget riktigt att göra. Annat än att hålla jorden fuktig (de trivs i torra och lätta jordar).

Jag gillar INTE ohyra som äter på mina grödor. Så igår spenderade jag nästan en halvtimme med att trycka ihjäl alla loppor jag kunde se, sen dränkte jag jorden i vatten. Fast idag upptäckte jag fler loppor, inte lika många, men ändå... Så alla rädisor, och pepparroten som också var angripen, skövlades. Allt drogs upp. Pepparroten krävde en större grävinsats, men till slut hade vi fått upp det mesta. Allt lades i kassar som vi tog till soprummet. Sen massiv vattning igen.

På bilden syns den tomma rädiseraden. För att kontrollera arbetet gick jag förbi lotten nu ikväll. Egentligen är det väl för tidigt för att ropa hej än, men trots noggranna studier såg jag inte en endaste loppa. Förhoppningsvis håller de sig borta, nu när jag tagit bort deras favoritkäk, krafsat bort en del jord (där de säkerligen fanns massa ägg eller annan skit) och vattnat massor.
Där pepparroten stod blev det då plats för lite perenner. Och där rädsorna stod kan man kanske klämma ner några tomatplantor eller så. Måste se om jag kan köpa några till veckan. :)

2 kommentarer:

  1. Åh vad fint ni har fått det, jag är ganska avis på dig ska du veta som har en kolonilott så nära. Hoppas du fått bort lopporna.
    KRAM!

    SvaraRadera
  2. Stjärnflockan blommar!! Fint. Hoppas jordlopporna sticker iväg. I Holmsund finns de inte i alla fall.

    SvaraRadera