helgbrunch!

Oj vad tiden bara springer iväg och korten till blogginläggen bara fastnar i kameran och kommer inte längre. Men nu lagomt till helgen så kan jag tipsa om lite till "helgens brunch". Om ni inte har förstått det så fastnar jag lätt för Leilas recept. Vid årets bokrea så fyndade jag hennes senaste bok" One more slice". Så för 2 veckor sedan bjöd vi vänner på brunch och då fick jag testa två av recepten från boken. Blev så gott om jag får säga det själv. Brödet kommer jag att baka fler ggr och då kommer jag att testa andra fyllningar som getost, valnötter och honung eller fetaost och oliver. Men denna gång blev det med lufttorkad skinka och mozzarella.

Tortano med proscuitto och mozzarella

1 bröd

15 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 msk honung
1½ msk flingsalt
2½ dl durumvete
4 dl vetemjöl special

Fyllning:
200 g mozzarella
200 g Proscuitto (funkade lika bra med liknande lufttorkad skinka och jag använde bara 100 g)
1kruka färsk basilika


Gör så här:
Smula jästen i en bunke och lös upp den i vatten, olivolja, honung och flingsalt.
Blanda i durumvete och tillsätt sedan vetemjölet lite i taget tills degen går ihop till en elastiskt deg.
Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, cirka 40 minuter.
Tryck ut degen till en rektangel cirka 1 cm tjock. Kavla inte, för då trycks luften ur degen.
Skiva mozzarellaosten och varva den över degen tillsammans med skinkan och basilikablad.
Pensla kanterna med vatten och rulla ihop den till en krans.
Sätt ugnen på 250 grader.
Lägg kransen på en plåt med bakplåtspapper, mjöla brödet och jäs under bakduk i cirka 30 minuter.
Ställ in plåten i mitten av ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda brödet i cirka 35 minuter och låt svalna på ett brödgaller.

Vi bjöd även på amerikanska pannkakor med blåbär och även detta recept från min nya bok " One more slice"av Leila Lindholm. Det varfösrta gången jag gjorde dessa små läckerheter men oj vad gott det är med dessa onyttigheter men lyx till helgen.

American pancakes

8 pannkakor

3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
skal av 1 citron
2msk smör
2½ dl standardmjölk
1 ägg
cirka 1½ dl frysta blåbär

Till servering:
florsocker
blåbär
glass eller keso
lönnsirap eller honung

Gör så här:
Blanda vetemjöl, bakpulver, salt, strösocker, vaniljsocker och rivet citronskal i en bunke.
Smält smöret, vispa ihop med ägg och mjölk och rör ner det i bunken med de torra ingredienserna.
Jag förberedde smeten och lät den stå i kylskåpet.
Grädda pannkakorna i smör i en medelvarm stekpanna. Cirka i dl smet/pannkaka.
Serveras varma!!


Dessa små marinerade kycklingklubbor är färdiga att köpa och bara att värma på och äta. Gott att ha i sommar och ta med sig på picnicken om man vill ha nåt snabbt och smidigt.

1 kommentar:

  1. Åååå vilken smarrig brunch det verkar ha varit! Jag blev både hungrig och inspirerad!

    Jag känner igen det där med att inläggen stannar i kameran. Jag har också ett antal på lager... :)

    SvaraRadera