
Lärdom
Ikväll har jag lärt mig något nytt. Nämligen att när pioner dör, så dör de fort. När vi började äta middag var alla pioner fina och intakta. När vi slutade, ca 10 min senare, såg det ut så här.
Storbak
Surdegar i all ära, men senaste tiden har jag varit lite sugen på att göra en vanlig hederlig jäst-bakning. Inlägget här på bloggen om kesobröd gjorde mig bara mer inspirerad.
Ikväll fick jag äntligen tummen ur och satte igång en deg. En liten skåptömning blev det. Eller liten och liten förresten, en stor skåptömning blev det faktiskt. För eftersom jag nu har en hushållsassistent tänkte jag passa på och göra en stoooor deg på 1,5 liter degvätska. Det blev den största deg jag någonsin hanterat. Men bearbeta den i min assistent gick fint. :) Och jag tömde fem olika påsar i skåpet. Känns bra att ha lite omsättning på allt mjöl som finns i skåpen.
Vilka brödhög resultatet blev sen! Av både mellan- och bamsestora bröd! Och på bilden var inte ens alla bröd med…
YLVAS VARIANRBULLAR
5 dl vatten
2 dl grahamsmjöl
1 dl solrosfrön (jag blandade solrosfrön, pumpafrön och linfrön)
1 ½ tsk salt
2 msk honung
2 msk olja
1 dl riven morot
100 g naturell keso
1 påse torrjäst (jag tog 1 pkt färsk)
10 dl vetemjöl (jag tog både vanligt vete och vetemjöl special)
Dessutom tog jag ca 1 msk brödkryddor och en rejäl dos russin.
Jag blandade jäst och vatten, sen ner med alla övriga ingredienser. Därefter fick assistenten göra sitt. Degen fick jäsa ca 40 min innan utbak, och sen ca 40 min till. Jag gräddade i 250 grader ca 10 min min.
Ikväll fick jag äntligen tummen ur och satte igång en deg. En liten skåptömning blev det. Eller liten och liten förresten, en stor skåptömning blev det faktiskt. För eftersom jag nu har en hushållsassistent tänkte jag passa på och göra en stoooor deg på 1,5 liter degvätska. Det blev den största deg jag någonsin hanterat. Men bearbeta den i min assistent gick fint. :) Och jag tömde fem olika påsar i skåpet. Känns bra att ha lite omsättning på allt mjöl som finns i skåpen.
Vilka brödhög resultatet blev sen! Av både mellan- och bamsestora bröd! Och på bilden var inte ens alla bröd med…
5 dl vatten
2 dl grahamsmjöl
1 dl solrosfrön (jag blandade solrosfrön, pumpafrön och linfrön)
1 ½ tsk salt
2 msk honung
2 msk olja
1 dl riven morot
100 g naturell keso
1 påse torrjäst (jag tog 1 pkt färsk)
10 dl vetemjöl (jag tog både vanligt vete och vetemjöl special)
Dessutom tog jag ca 1 msk brödkryddor och en rejäl dos russin.
Jag blandade jäst och vatten, sen ner med alla övriga ingredienser. Därefter fick assistenten göra sitt. Degen fick jäsa ca 40 min innan utbak, och sen ca 40 min till. Jag gräddade i 250 grader ca 10 min min.
Hemodlat.
I helgen hade vi svärföräldrarna på besök. Inspektion av D:s veteranbil, Camaron, stod på schemat. Till min stora glädje blev det inte bara bilinspektion utan vi hann också med ett besök i Linnes Hammarby där det blev fika (surdegsmackor och småkakor) i en fin fruktträdgård.
Från svärmor fick vi finfina hemodlade grejer. Syrener, pioner, prästkragar, rabarber... :) Det sista ska bli både paj och sparas till jordgubb- och rabarbersyltkokning senare i sommar. Mums!

Från svärmor fick vi finfina hemodlade grejer. Syrener, pioner, prästkragar, rabarber... :) Det sista ska bli både paj och sparas till jordgubb- och rabarbersyltkokning senare i sommar. Mums!
Matlagning!?
Det blir inte mycket matlagning nuförtiden hos oss. Inte om man betonar "lagning" i alla fall. Istället är det skölja och skära som gäller, möjligtvis lite steka också. Det är helt enkelt sallad för hela slanten. Idag hade D matlagningsansvar. Det blev rester från igår, men oj så goda rester! Grönsaker, stekt sparris, haloumi, räkor och risoni! Mums! Dessutom blir det ju så lite disk när man mest bara sköljer och skär. Det gillas i det Uppsalaiensiska hemmet.

Förra veckan blev det annan salladsmat. Grönsaker, chorizo och majskolvar! Slurp! Majskolvar är verkligen supersmarrigt.
Förra veckan blev det annan salladsmat. Grönsaker, chorizo och majskolvar! Slurp! Majskolvar är verkligen supersmarrigt.
Köttfärspaj
Igår blev det paj till middag, dock ett recept på köttfärspaj som jag aldrig provat förut. Men den fick bra betyg. Våran 1½ åring har inte så stort ordförråd ännu men han sa "Mmmm" efter varje tugga och jag tar det som ett gott betyg även om han inte är så svårflörtad när det gäller mat.
Paj är kanske inte det nyttigaste man kan tillaga men detta recept kändes ändå åt det nyttigare hållet eftersom det inte innehöll någon ost eller grädde. Väldigt gott med chorizo och köttfärs. Om man vill ha ´den ännu mera nyttig så kan pajdegen göras med kesella å lite grahamsmjöl.
Receptet är hämtat från tidningen "Matmagasinet nr 5 maj 2010".
Köttfärspaj med chorizo
pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
1 krm salt
1-2msk kallt vatten
Sätt ugnen på 225 grader.
Arbeta ihop mjöl, smör och salt till en smidig deg. Späd med vatten och tryck sedan ut degen i en smord pajform.
Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter.
Fyllning:
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 paprika, hackad
300 g köttfärs
1 chorizo
2 msk tomatpurè
1 tsk torkad timjan
salt, svartpeppar
4ägg
2 dl mjölk
Sänk graderna i ugnen till 200 grader.
Fräs lök, vitlök och paprika och tillsätt sedan köttfärsen och låt den brynas med.
Skiva korven tunnt och lägg i den mot slutet.
Rör i tomatpurèn och krydda.
Lägg röran i pajskalat och vispa ihop ägg och mjölk och häll över.
Grädda i ca. 15 minuter.
Servera en sallad till!!
Besök.
Premiär!
I söndags hade vi besök och då blev det att bjuda på årets första rabarberpaj, mums!
Jag brukar blanda rabarber och jordgubbar, sött och syrligt...
Receptet denna gång är hämtat från "Leila bakar". Smulpaj med kokos och råsocker som blir extra knaprigt.
Äppeltantens jordgubbs- och rabarberpaj
Smulpaj:
250 g kallt smör
1½ dl råsocker
2½ dl vetemjöl
1½ dl kokosflingor
1½ dl havregryn
Fyllning:
rabarber
jordgubbar
syltad ingefära (jag hoppade över det)
1 dl strösocker (jag tog ca ½ dl istället)
2 msk majsstärkelse (jag använde potatismjöl)
Sätt ugnen på 200 grader
Tärna smöret i småbitar och nyp ihop det med råsocker, kokos och vetemjöl tills det blir en smulig deg.
Blanda försiktigt i havregryn utan att de går sönder.
Skala och skiva rabarbern och dela jordgubbar i bitar.
Lägg frukten i en smord form, strö över socker och majsstärkelse. Strö över smulpajen och hyvla lite smör ovanpå.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
Vi hade färdig vaniljvisp till!!
Jag brukar blanda rabarber och jordgubbar, sött och syrligt...
Receptet denna gång är hämtat från "Leila bakar". Smulpaj med kokos och råsocker som blir extra knaprigt.
Äppeltantens jordgubbs- och rabarberpaj
250 g kallt smör
1½ dl råsocker
2½ dl vetemjöl
1½ dl kokosflingor
1½ dl havregryn
Fyllning:
rabarber
jordgubbar
syltad ingefära (jag hoppade över det)
1 dl strösocker (jag tog ca ½ dl istället)
2 msk majsstärkelse (jag använde potatismjöl)
Sätt ugnen på 200 grader
Tärna smöret i småbitar och nyp ihop det med råsocker, kokos och vetemjöl tills det blir en smulig deg.
Blanda försiktigt i havregryn utan att de går sönder.
Skala och skiva rabarbern och dela jordgubbar i bitar.
Lägg frukten i en smord form, strö över socker och majsstärkelse. Strö över smulpajen och hyvla lite smör ovanpå.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
Vi hade färdig vaniljvisp till!!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)