Nostalgi!



Är det inte häftigt att denna tröja stickade min mamma åt mig när jag var två år. Ett billigt garn från COOP och alla mina syskon har haft den. Den ser ut som ny och passar Axel perfekt.




Tävlingstips!!

Gör som jag och gå in på denna trevliga blogg och var med och tävla om att vinna denna vårfina bricka.


Tävlingen hittar du på bloggen www.enkeleva.se

Raspeballer, eller fuskpalt

Första gången jag stiftade bekantskap med raspeballer var på Ica Tallen i Vilhelmina. Sen lagade morsan till dem och bjöd till middag efter en lång dag ute på fjället. Idag skulle jag själv testa att laga fuskpalt, och det visade sig vara precis hur enkelt som helst. Bara att blanda mixen med vatten, låta den stå och svälla tio minuter och sen rulla bollarna.


Bollarna kanske inte ser jättemycket ut för världen innan kokningen, men palt äter man väl egentligen aldrig för att det ser särskilt aptitligt ut.

Kokning 1 timme.


Sen dags att avnjuta paltarna. Med bacon, smör, lingon och morotssallad. Hur gott som helst!

Asiatisk kycklingsoppa

Det är nånting med soppor... Jag kan helt enkelt inte få nog. Jag tycker det är världens bästa maträtt. Enkelt när man kokar allt i samma gryta, och oäääääändlig variation. Superbilliga vegosoppor till vardags och festliga lyxsoppor till helgen. Toppen bägge.

Denna gång testade jag ett recept från tidningen Billiga veckan som jag hittade i mataffären. Det var en jättebra tidning, flera vardagsrecept jag skulle kunna tänka mig prova... och då särskilt sopprecept. Såklart. Mina standardvardagssoppor är ofta baserade på linser och innehåller tomat, men denna soppa med kokosmjölk och kyckling var ett välkommet avbrott från det. Sen var det verkligen JÄTTEGOD och enkel också, så denna kommer jag definitivt laga igen. ASIATISK KYCKLINGSOPPA
300 g kycklingfilé
1 msk olivolja
1-2 msk riven ingefära
1 hönsbuljongtärning
3/4 dl basmatiris (jag tog liter mer)
4 dl vatten
500 g wokgrönsaker
400 ml kokosmjölk
1 lime
salt och peppar
färsk koriander
.
Gör så här:
Skär kycklingen i strimlor. Fräs ingefäran i oljan. Tillsätt kycklingen och buljongtärningen (smulad). Låt fräsa några minuter. Tillsätt ris och vatten. Koka 5 min. Blanda i grönsakerna. Koka ytterligare 5 min. Rör ner kokosmjölken. Smaka av med pressad lime, salt och peppar. Blanda ner koriandern. Servera med bröd.

Alla hjärtans...

Lite med betoning på lite stickning har det blivit under julen. Dessa hjärtvantar har varit ett pågående projekt hela hösten. Men äntligen under julhelgen blev de klara. De är till en vän som frågade snällt om jag ville sticka ett par eftersom de förra hade gått sönder. Men oj vad det kändes längesen jag stickade vantar. Jag kände mig som en nybörjare men det blev ett par till slut.




Posted by Picasa

Smak av julen...

Som K skrev i sitt tidigare inlägg så har bloggen tagit ett lååångt å härligt jullov men nu blir det att visa lite livstecken igen. Jag fortsätter att lägga ut lite under temat jul. Min svägerska ringde före jul och ville ha receptet på ett lättbakat nyttigt vörtbröd som vi gjorde till julafton förra året. Snäll som hon är så tog hon även bilder och skickade till mig. Hon skickade även bilder och recept på en variant av brödet som de hade bakat. Så smidigt när det kommer färdiga blogginlägg på mailen.

Receptet hitta på www.ica.se

Snabba vörtbrödet

2 dl grovt rågmjöl
1 dl rågkross
4 dl vetemjöl
4 msk vörtmix
1 dl russin
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 dl lättöl
2 dl mild yoghurt
3/4 dl mörk sirap
½ dl rårörda lingon eller lingonsylt



Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Rör i öl, yoghurt, sirap och lingon.
Klicka ner den lösa degen i en smord avlång bakform som rymmer ca. 1½liter.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.
Stjälp upp limpan och låt den svalna under bakduk.



Variant 2

2 dl grovt rågmjöl
1 dl rågkross
4 dl vetemjöl special
1 dl hasselnötter
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
3 tsk anis
3,3 dl lättöl
2 dl mild yoghurt
3/4 dl ljus sirap
½ dl rårörda lingon


Posted by Picasa

Vegetariska frikadeller

Ett annat nytt recept jag testade till årets julbord var vegetariska frikadeller gjorda på mandel och cheddarost. Kanhända att de inte kan konkurrera ut vanliga, hemmagjorda julköttbullar som är något av det bästa på julbordet. Men om man inte jämför med det utan tar vegofrikadellerna som en helt annan rätt var det verkligen en riktig lyckträff som jag tror alla i familjen tyckte var smarriga. Dessa kommer jag definitivt laga igen. Lite kladd var det, men ändå förvånansvärt enkelt.

De vanliga julköttbullarna och vegofrikadellerna fick trängas på samma fat, men observera den tydliga skiljelinjen av miniplommontomater. För ve och fasa om de skulle blandas ihop... :)
VEGETARISKA FRIKADELLER, recept från tidningen Mersmak
100 g finmixad sötmandel
1,5 dl finriven ost, gärna cheddar eller herrgård (jag tog cheddar)
1,5 dl ströbröd
2 msk riven gul lök eller finhackad gräslök (jag tog vanlig lök)
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
3 ägg
2 msk vatten
.
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 msk smör eller olja
.
Gör så här:
Blanda samtliga ingredienser (utom vatten, buljong, olja) och forma små bollar: 1 rågad tesked per boll – de sväller vid kokningen.
Koka upp vatten och buljongtärningar. Låt bollarna sjuda/småkoka i buljongen 6–7 minuter. Ta upp bollarna med hålslev, låt rinna av och stek dem gyllene i smör eller olja i 2–3 minuter.
.
Jag stekte frikadellerna ganska hårt för att de skulle få fin stekyta. Det blev bra. Bra blev det också om frikadellerna innan kokning var ordentligt rullade med jämn yta. Ojämn yta gjorde att det "kokade loss" lite smet i buljongen.