Leilas indiska curry....



Det blev en favorit i repris i helgen på Leilas indiska curry. Men denna gång hann jag ta några bilder som jag lovade i förra inlägget.
Jag tycker att köttfärsröran behöver lite salt även om det inte står det i receptet.
Posted by Picasa

Hemgjort i Holmsund















Hemma i Holmsund bjuds alltid på hemlagad mat. Så då får ett recept hamna här, även om det inte var jag som lagade. Väldigt smaskigt var det nämligen, även om det som bjöds var nöt och inte älg som det stod i receptet. Från Icakuriren kom det.

Älgskavspanna med svampsås.

2 paket (á 240 g) älgskav (morsan använde lövbiff)
2 gula lökar
1 msk smör + 1 msk olja
1 burk cream fraiche karljohan och timjan
2 dl vatten
2 tsk redningsmjöl
salt och svartpeppar
1 dl lingon

Gör så här
Låt köttet halvtina i öppnad förpackning. Skala och skiva lökarna.
Fräs löken mjuk i matfett. Lägg löken åt sidan.
Bryn köttet (älgskav eller lövbiff i strimlor) hastigt i smör och olja. Lägg köttet åt sidan.
Visa ihop cream fraiche, vatten och redningsmjöl i en gjutjärnsgryta och koka upp under omrörning. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner lök och kött och koka upp. Ta av från plattan och strö på lingon.

Servera med mos gjord på potatis och rotselleri samt mjölk och smör.

Koftan är klar

Jag var på "syjunta" igår och även om det inte blir så mycket att sticka så är nu koftan klar som jag visade i ett tidigare inlägg.
Jag har nu börjat med byxorna och sedan hade jag tänkt att göra en klassisk hjälmmössa.

Knapparna är jag väldigt nöjd med som blev träknappar som en blomma. Dem hittade jag i en garn och brodeributik i Göteborg. Butiken heter just Broderier och garn
Posted by Picasa

Mysig bebisoverall



Den här overallen är hemstickad men av min mor. A hade den när han var nyfödd och nu är den nerpackad i BBväskan även denna gång.

Perfekt att ha höst och vår. Den är stickad i ett ullgarn som jag köpte på Nolia mässan för längesen och minns inte var det heter men i mönstret är den stickad i garnet Alpacca.

Mönstret är hämtat från www.garnstudio.se mönsternr. 14-26

Jag tycker att knappar är viktigt och på den här overallen är det renhornsknappar som blev väldigt fint.

Citronrutor

Jag hittade en tidning i julas som jag var tvungen att köpa som hette hembakat. Tidningen finns året runt men heter då hemtrevligt. I den fanns det mycket smarrigt och nu har jag provat en kaka med citronsmak. Syrliga och saftiga små rutor.

Receptet är för en form som mäter 20 x 25cm och jag gjorde dubbel sats till en lånpanna men de blev lite tunna så nästa gång kommer jag att göra dem i en lite långpanna och då göra 1½ sats.


Till receptet:

Deg
2½ dl vetemjöl
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
150 g rumsvarmt smör

Citronkräm
3 medelstora ägg
2 dl socker
½ dl vetemjöl
Rivet skal från 1 stor citron
5-6 msk pressad citronsaft (jag tycker att det räckte med 4 msk)
florsocker att pudra med

Gör så här:

1. Blanda alla ingredienserna till degbottnen. Gör det gärna i en matberedare. Platta ut degen i en form/långpanna.
2. Förgrädda bottnen i 200 grader i 12-15 minuter
3. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Tillsätt de övriga ingredienserna och häll smeten i formen/ långpannan. Grädda ytterligare i 8- 10 minuter.
4. Citronkrämen är lös när den är färdig men den efterstelnar.
5. Pudra överrikligt med florsocker när kakan är varm.
6. Låt kakan kallna och skär i rutor.






Nikkaluokta soppa

Nu är det dags för ett tips på en god vardagssoppa.... Nikkaluoktasoppa med vitkål och köttfärs. Den ser inte mycket ut för världen men den är väldigt god.

Receptet har jag fått av min svärmor.







Ingredienser

250 g köttfärs
150 g ( ca. 4 dl strimlad) vitkål
1 msk margarin
2 msk senap
1 msk tomatpurè
1-2 lagerblad
1 liter vatten
2 buljongtärningar
1 purjolök
1 msk äkta soja
salt
svartpeppar
persilja (jag hade inte färsk persilja sist)

Bryn köttfärsen i lite margarin. Strimla vitkålen och blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka ihop tills vitkålen känns lagom mjuk. Smaka av med salt och peppar och oftast tycker jag inte att det behövs salt eftersom buljongen och sojan ger en salt smak.
Strö över färsk persilja och servera soppan med ett gott bröd!!

Ryggskott och ugnspannkaka

Det har varit dåligt med bloggande från mig senaste tiden. Orsaken till det stavas: r.y.g.g.s.k.o.t.t. Ryggskott alltså. Det är ingen höjdare precis. Det är ont, stelt och snett. Muskelkramper. Huva! Det påverkar allmäntillstånd och humör. Sen är det också rätt svårt att blogga när man inte kan/får sitta.

Nu är det bättre. Inte helt bra, men bättre. Har en hel massa kort på matlagning och bakning som blev gjord under ryggskottets mest intensiva fas (nåt var man ju tvungen att göra när man bara kunde stå, gå eller inta horisontalläge). Kanhända kommer något av detta upp på bloggen så småningom. Men nu blir det dagens middag. Ugnspannkaka.

Vi hade en hel massa ägg så jag körde en stor sats. Och det blev en matig variant med grovt mjöl och potatis i smeten. Till det serverades bacon, gräddfil, lingonsylt, avokado och morötter.

Ugnspannkaka
2 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
ca 1/2 dl kruskakli
4 rivna potatisar
1 tsk salt
5 ägg
1 l mjölk

Blanda ihop allt och häll i välsmord långpanna. Grädda i 225 grader ca 25 min.

Ät och njut