Sjuka barn idag så då passade jag på att göra lite lakritskola när vi ändå inte kunde gå ut i snön. Jag hade aldrig provat att göra dessa små mumsbitar men oj så goda de blev, lakrits , choklad och sedan pricken över i:et lite flingsalt på toppen.
Receptet hittade jag åter på matbloggen matplatsen.
Chokladdoppad lakritskola med flingsalt
Ca.40-50 st.
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
0,75-1 dl turkisk peppar (Hårda lakritskarameller)
2 tsk smör
200g mörk choklad
Blanda grädde, socker, sirap, kakao och turkisk peppar i en vid kastrull. Låt det koka upp under omrörning.
Låt sedan koka ganska kraftigt utan lock tills termometern visar 120 grader (jag kokade tills 135 grader då var kulprovet perfekt). Testa med "kulprovet". Jag kokade ca 20-30 minuter. Rör om då och då.
Rör ner smöret och häll sedan smeten i en bakplåtspappersklädd form , ca 20x20 cm. Ställ kolan kallt för att stelna. Smält chokladen under tiden och låt den kallna något så inte kolan smälter när den ska doppas i chokladen.
Skär eller klipp kolan i lagom stora bitar.
Doppa varje bit i chokladen och lägg dem sedan på ett galler eller på ett bakplåtspapper. Strö på lite havssalt på toppen innan chokladen stelnar.
Vilken smarrigt julgodis du verkar göra! Själv är jag dålig på att laga godis. Men lussebullarna jag knäckte degkrokarna är fortsatt populära. Sopplaget gillade dem idag när jag bjöd på julgröt. :)
SvaraRadera