Saffransskorpor

Det har i vanlig ordning inte blivit särskilt mycket julbakat i Uppsala. Men i helgen lyckades jag i alla fall knåpa ihop en klassisk julfavorit. Leilas saffransskorpor. Otroligt enkla eftersom det är bakpulverdeg och ingen deg som måste jäsa. Och otroligt goda eftersom det är mycket saffran i degen, mycket smör men inte så jättemycket socker.


LEILAS SAFFRANSSKORPOR
100 g smör
1 g saffran
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1.5 dl hel sötmandel
(Råsocker)
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.
3. Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och vänd ner det i bunken.
4. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt. (Enligt Leilas recept ska man strö över råsocker innan längderna gräddas. Fast det skippar jag. Glöde det en gång förra året och insåg att skorporna blev lika goda utan, så nu kör jag så).
5. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
6. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.
7. Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.
8. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
9. Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten).

2 kommentarer:

  1. Har bakat saffransskorporna idag.Goda att äta och enkla att göra.

    SvaraRadera
  2. Aha, vad kul! Ja de är verkligen jättelätta att göra, och goda. Jag bjöd bort en de av mina på jobbet före jul och alla blev jätteförtjusta. :)

    SvaraRadera