Morotsplättar

Ett tips på en snabb lunch är morotsplättar eller spenatplättar.
Som tillbehör idag hade vi hackad avokado, röd lök och turkisk yoghurt.









Plättar

ca. 25 st " småplättar"

2 morötter el. ca. 100g djupfryst spenat
1 dl vetemjöl
½ tsk salt
2 dl mjölk
2 ägg
1-1½ msk margarin el. smör

Tina spenaten i en kastrull eller skala och riv morötterna. Vispa ihop mjölet, saltet och lite av mjölken. Vispa sedan i resten av mjölken och äggen. Blanda i spenaten eller morötterna och det smälta matfettet: Grädda plättarna i en plättlagg.

Förslag på tillbehör:

hackad avokado
hackad rödlök
Turkisk yoghurt
Posted by Picasa

Kylskåpsrensning till lördagmiddag.





Lördagsmiddagen blev en kylskåpsrensning, eller i alla fall en middag med ingredienser kylskåpet (och frysen) hade att erbjuda.

Färsk pasta (den godaste som finns i mitt tycke), Willys Pappardelle. Sås bestående av rödlök, gul paprika, coctailtomater, oliver, matlagningsgrädde, ruccola och ett paket paket bacon. Och sist men inte minst en skiva surdegsbröd Levain.

Mums!

Favorit i repris.


Inga gäster ikväll, men samma mat som förra fredagen. Surdegspizza! Fast idag blev det lite annan fyllning, nämligen: hemkokt tomatsås, kassler, champinjoner, coctailtomater, paprika, banan, oliver, ost och ruccola.

Mums!
Posted by Picasa

Frukost mellanmål eller på kvällen

Som sagt det passar alltid med en Smoothie!

Min favorit innehåller:

Frysta hallon och blåbär
Banan (1 banan till 2 stora glas)
Vaniljyoghurt
Apelsinjuice

Mixa ihop allt och häll i ett glas och drick!
Inte så jobbigt, va!!
Posted by Picasa

Kenneths goa baguetter!

Jag hade bara Vetemjöl special med fullkorn hemma men de blev goda ändå och nyttigare. Men de blir nog luftigare men dock ej lika hälsosamma med Vetemjöl special. Så valet är ditt men tänk på att Beach 2010 närmar sig....
Jag delade degen bara i 3 delar för jag tyckte att de blev så små men i receptet står det dela degen i 4 baguetteliknande delar.

Ingredienser:
4½ dl vatten
1 tsk salt
8 dl vetemjöl Special
1½ tsk salt
ev 1 msk kummin, hela frön

Dag 1
Lös jästen i vatten
Lägg i mjöl, salt, kummin och rör om.
Låt degen jäsa i kylskåpet i ca. 13 timmar under lock.

Dag 2
Lägg upp degen på rikligt mjölat bord och platta ut degen.
Vik ihop degen i 3 slag 2ggr.
Låt jäsa i 30 minuter.
Sätt ugnen på 300 grader och ställ in plåten så den blir varm.
Dela degen i 3-4 baguetteliknande delar och lägg dem på den varma plåten klädd med bakplåtspapper.
Sätt in i ugnen och kasta in en ½ kopp med vatten i botten av ugnen.
Grädda i 10 min.
Öppna därefter ugnen och släpp ut fukten samt sänk temperaturen till 200 grader.
Grädda ytterligare i 10-15 minuter tills brun yta.

Posted by Picasa

Biscotti eller skorpa?

Jag tycker att det är väldigt gott med biscotti och det går att variera så mycket med olika smaker. Denna gång blev det med mörk choklad, kardemumma och sötmandel.

Grundreceptet är från tidningen Jul- Amelia 2007 men här kommer min version.

Biscotti med smak av mörk choklad och kardemumma
Ca 50 st

150 g sötmandel
75 g rumsvarmt smör
1½ dl strösocker
1½ dl rörsocker
3 ägg
7 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
150 g mörk choklad (Jag använde Odense mörk choklad 70 % för bakning)
1 tsk malen kardemumma

Sätt ugnen på 200 grader.
Hacka mandel och chokladen grovt. Vispa ihop smör, socker poröst. Vispa ned äggen.
Blanda samman vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, kardemumma, sötmandel och mörk choklad och rör ned i smeten. Vispa sakta tills allt är blandat, inte längre.
Ta upp degen på mjölad bärnk, rulla till 4 längder, lika långa som plåten.
Lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Grädda längderna i nedre delen av ugnen i ca. 30 minuter.
Ta ut plåten och sänk värmen till 120 grader.
Låt skorporna svalna lite och skär dem sedan i sneda bitar.
Lägg tillbaka dem på plåten med snittytan uppåt. Torka i ugnen ca. 30 minuter eller tills de är torra.

Posted by Picasa

Vardagslyx!

En måndag som denna, trots att det inte är fettisdagen så tyckte jag att vi behövde nåt gott och mumsigt som piggade upp och vad passar inte bättre än hemgjorda semlor. Middagen bestod av Turkisk lins- och köttfärssoppa som jag inte lagat förut och den var supergod, att rekommendera! Det är det här som är så bra att skriva bloggen tillsammans med en annan, att man själv får tips på nya recept.

Receptet hittar du här



SEMLOR
Bullarna bakade jag förra veckan så de var bara att tina. Sedan gjorde jag en hälsosam fyllning till denna hälsosamma men ack så goda semla.

Fyllningen bestod av:
Riven mandelmassa
grädde
och lite "urgröpt bulle"

Jag skar av locket på bullen och gröpte ut lite av innanmätet som jag vispade ihop med riven mandelmassa och en skvätt grädde. Sedan fyllde jag semlan med mandelmassaröran, en klick grädde och sedan locket på.
Pudra med florsocker och sedan är det bara att MUMSA!!