Julmat som funkar fram till påska.

Bloggen och bloggerskorna har haft en välbehövligt jullov, men nu börjar det bli dags att ta nya tag på mat- och bakfronten igen. Innan 2011 års godsaker får ta plats här kommer lite julmat som fanns på julbordet i Holmsund, men som funkar lika bra att äta året om. Receptet kommer från tv-kocken Monica Ahlberg.

VARM RÖDKÅLSSALLAD MED ÄPPLE, 6 portioner
0.5 st rödkålshuvud
1 st röd lök
1 st röd chilifrukt, spansk peppar
1 msk smör
4 st röda äpplen
2 dl valnötskärnor
olivolja och vit balsamvinäger
1 st granatäpple
1 ask rucola

Gör så här:
1. Strimla rödkålen och rödlöken. Kärna ur och finhacka chilifrukten samt kärna ur och klyfta äpplena. Halvera och gröp ur kärna ur granatäpplet.
2. Fräs rödkålen, löken och chilin mjuk i smör på inte alltför hög värme i cirka 10 minuter.
3. Tillsätt äpplena och valnötterna. Fortsätt fräsa ytterligare några minuter och rör om. Smaka av med olivolja, balsamvinäger, salt och peppar.
4. Bred ut salladen på ett fat. Fördela rödkålsröran ovanpå och garnera med granatäppelkärnorna.

Enligt receptet skulle salladen räcka till sex personer, men detta var verkligen en jätteladdning. Så vi var många som åt den goda salladen i flera dagar. Nästa gång jag lagar den kommer jag nog slänga ner lite blötlagda russin också, för just rödkål och russin tycker jag passar otroligt bra tillsammans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar