Nytt surdegsrecept - och vilken lyckträff!

Trots att jag är omåttligt förtjust i Martin Johanssons bok Surdegsbröd så är det faktiskt bara ett fåtal av recepten jag har provat. Jag fastnade tidigt för ett par favoritbröd som sedan återkommit massa gånger.

Fast i helgen blev jag sugen på att testa nytt. Sagt och gjort, jag testade Fikon- och hasselnötsbröd (fast i min version blev det Aprikos- och hasselnötsbröd eftersom jag inte gillar fikon särskilt mycket). Och vilken tur att jag provade det, för det blev ett helt sagoligt gott bröd. Och lyxigt eftersom det var en hel massa nötter och aprikoser i. Vi avnjöt det med Västerbottenost och fikonmarmelad, men bara en rejäl klick smör funkar fint också. :)

FIKON- OCH HASSELNÖTSBRÖD, 3 BRÖD

Dag 1, kväll
100 g rågsurdegsgrund
300 g ljummet vatten
180 g rågmjöl

Blanda ihop allt. Täck bunken med plastfolie och låt stå över natten.

Dag 2, morgon
Rågsurdegen från gårdagen
400 g vatten
450 g vetemjöl special
300 g rågsikt
20 g (1 msk) salt
200 g torkade fikon eller aprikoser
200g hela haselnötter

Blanda alla ingredienserna utom aprikoser och haselnötter, kör 5 min i assistent på låg hastighet. Dela aprikoserna i mindre bitar. Tillsätt aprikoser och haselnötter och kör 3 min på låg hastighet. Täck bunken med plast eller lock och låt degen jäsa till dubbel storlek, brukar ta 3-5 timmar.
Stjälp upp degen på ordentligt mjölat bakbord. Dela degen i tre delar. Platta ut varje del något, vik in kanterna mot mitten. Forma ett runt bröd och lägg på plåt med skarven neråt. Strö på mjöl, låt jäsa ca 1,5 h.
Sätt ugnen i 275 grader. Gör några snitt i bröden. Sätt in bröden. Sänk genast värmen till 250 grader. Grädda i tio minuter, sänk sedan till 200 grader. När bröden varit inne totalt 30-35 min är det klara. Låt svalna på galler.

Latmanssylt

Koka sylt hemma måste vara något av det enklaste man kan göra. Det blir ju så mycket godare än köpesylt också. Plocka bär kan dock vara lite jobbigt. Rensa likaså. Därför får man passa på när det finns genvägar att ta, när man är en latmask. :)

Förra veckan fanns hos kantarell- och jordgubbstorgförsäljarna också lingon att köpa. Från Dalarna. För 40 kr/kg. Såklart att jag slog till på ett par kg.

Så här fina var lingonen. Och nästan färdigrensade. Bara lite stubb- och skämda bär-plock var nödvändigt.

Jag använde ett recept jag hittat på Icakurirens hemsida. Sylten blev nästan i lösaste laget för att vara lingonsylt tycker jag. Så nästa år blir det mindre vatten. Men smaken var fin! Mums!

LINGONSYLT
1 kg lingon
2-3 dl vatten (jag tog 2,5 dl)
300-500 g socker (jag tog 400 g)

Gör så här:
Koka upp lingon och vatten. Tillsätt socker och låt koka 10-15 min. Skumma och häll upp sylten på burk.

Helgmat

Helgen middagsgäster fick, förutom surdegssnittar och vitchokladmousse med blåbär, inmundiga paj. Jag kände för lite mer rustik mat, och paj kändes lagom höstigt. Det blev två pajer, ett ursäkert kort och ett helt nytt, nämligen Tacopaj (klassiker från brorsan) och Kantarellpaj med västerbottenost, hittat på recepten.se.

Lite roligt var det när jag skulle ringa till brorsan och be om receptet, och W sex år svarade. När jag sa att det var tacopajen jag var ute efter svarade W självsäkert att det kunde han nog hjälpa mig med. "Först tar man deg och plattar ut i formen, sen är det köttfärs, och sen skivade tomater. Och så stoppar man in den i ugnen". Med tanke på hur enkel tacopajen är att göra så var det faktiskt nästan all information som behövdes. :)

TACOPAJ
Pajdeg:
1,5 dl dinkel fullkorn
1,5 dl vetemjöl
125 g smör
några nypor pumpakärnor (tips från brorsan, blev supersmarrigt!)
1/2 msk vatten

400-500 g köttfärs
1 påse tacokrydda+ 1 dl vatten
2 dl fet-creamfraiche
1 liten burk tacosås, medium
3 tomater
lite riven ost

Gör så här.
Blanda mjöl, smör och pumpakärnor till en deg i mixer eller med degkrokar. Tillsätt vattnet sist. Platta ut pajdegen i en form, nagga med en gaffel och förgrädda ca 10 min i 200 grader.
Bryn köttfärsen och tillsätt tacokrydda och vatten och låt koka ihop. Rör cream fraichen slät, tillsätt tacosåsen. Fyll pajskalet med köttfärsen, bred över cream fraicheblandningen. Skiva tomaten och lägg ovanpå. Strö lite riven ost över tomaterna och grädda i 30 min, 200 grader.
KANTARELLPAJ
Pajdeg:
1,5 dl dinkel fullkorn
1,5 dl vetemjöl
125 g smör
några nypor pumpafrön
1/2 dl vatten

300-400 g färska kantareller
25-50 g smör att steka i
1 lök
3 ägg
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
3 dl creme fraiche eller turkisk yougart
100 g riven ost t.ex. västerbottenost

Gör så här:
Gör pajegen och förgrädda som tacopajen. Gör gärna pajen i en form med löstagbara kanter. Då blir pajen så fin. :)
Rensa kantarellerna. Lägg i panna och stek tills allt vatten kokat bort. Då tillsätts smöret. Salta och peppra efter behag. (Salt och peppar i receptet är till äggstanningen). Hacka löken och stek på medelvärme tills den blivit mjuk. Blanda ihop cream fraiche, ägg, salt och vitpeppar. Lägg löken i pajskalet. Tillsätt kantarellerna. Häll över äggblandningen. Stö över osten. Grädda i 200 grader i 25-30 min.

Bägge pajerna ävnjuts bäst tillsammans med en rejäl grönsallad!

Hänt i veckan

Dagens söndagsfrukost blev en smarrig historia bestående av inslag från hela veckans bak- och matlagning.

Först, och verkligen inte minst, surdegslimpa! Tjohoo! Jag är tillbaka i surdegsbakargänget. Den nya surdegsgrund jag tog fram härom veckan fungerade prima. Igår bakade jag mitt favoritgrovbröd med rågsurdeg, solroskärnor, linfrön och aprikoser (blev det istället för russin som receptet säger). Jättegott!

Sen blev det äppelmos som jag kokade tidigare i veckan av äppelskörden vi fick från svärföräldrarna. Nästan 2 kg syrliga äpplen, liten vatten och bara ett par dl socker det blev. Friskt och gott!


Sen blev det mjölk med färska blåbär (skogsblåbär som de kallades när jag köpte dem på torget, till skillnad från odlade som man tydligen också kan köpa). Blåbären var över efter efterrätten vi gjorde till gästerna igår. Den klassiska vitchokladmoussen som jag gjort vid... jag vet inte hur många olika tillfällen. Denna gång skippade jag fruktsalsan och tog färska blåbär och hackade pecannötter istället. Blev bra och kändes lite höstigt!

Som pålägg hade vi också oströran vi serverade till gästerna, som snitt/förrätt. Efter lite inspriation från nätsurf hittade jag på min egen variant och tog en halv ask philadelfiaost som jag blandade med en bit riven västerbottenost. Röran lade vi på små snittar av det nybakade surdegbrödet, och ovanpå det en physsalisfrukt. Vi gjorde också små surdegssnittar med vitmögelosten från Bondens marknad som ovanpå sig fick en liten klick fikonmarmelad (som också syns på frukostbordet. Marmeladen passade f.ö. också mycket bra till oströran).

Dessutom bestod frukosten av perfekt löskokta ägg (4 min från att vattnet kokar om äggen läggs i kallt vatten). Sån frukost borde man ha varje dag (eller inte, beroende på hur man ser det). :)
Middagen igår som genererade alla rester var både god och trevlig. Huvudrätten fotades halvt uppäten och -drucken men var så god att den förtjänar ett eget inlägg. Kommer senare.

Köttfärsgratäng med squasch

På Tastelines hemsida hittade jag ett recept på en GI-vänligare lasagne där pastan var utbytt mot squasch. Efter det är högsäsong för squasch nu och jag verkligen gillar mat med squasch bestämde jag mig för att prova receptet. Jag tänkte mig att det skulle vara ett snabbt och enkelt vardagsrecept, men så var det inte. Det blev faktiskt en ganska långdragen historia eftersom squaschen skulle vattnas ur i minst 30 min innan den skulle in i ugnen. Men, men... den dagen jag testade detta recept jobbade D sent och kom inte hem förrän efter 22, så jag hann ändå både träna, handla, laga mat och äta innan han var hemma.

KÖTTFÄRSGRATÄNG MED SQUASCH
500 g köttfärs
2 st suasch
1 lök
1 vitlöksklyfta
olivolja
salt och peppar
1 pkt krossade tomater
1 lagerblad
oregano
1,5 dl grädde
Gör så här:
Skär squaschen i sidor på längden. Salta på bägge sidor och låt vattna ur 30 min. Skölj av och torka.
Hacka lök och vitlök, stek tillsammans med köttfärsen i olja. Salta och peppra. Tillsätt tomater, grädde, oreganon och lagerblad. Låt koka en stund.
Varva köttfärs och squasch i en form. Gratinera i ca 30 min i 200 grader. Servera med en ordentlig sallad.


Bondens marknad

I fredags var det premiär för Bondens marknad i Uppsala. Äntligen! Det känns som om Uppsala varit den sista utposten i världen där denna företelse ännu inte dykt upp. Eller i alla fall nästan. Men i fredags var det alltså dags. Och givtevis gick jag dit.

Tydligen var marknaden en succé, för när jag kom dit efter jobbet var det ganska utplockat. Men jag tog chansen att handla lite av det som fanns kvar. Morötter, grönkål och rågmjöl, allt både närproducerat och KRAV-märkt. Dessutom billigt. Men bäst (och dyrast) var den lilla krämiga, vitmögelosten jag köpte för 61 kr. Den har avnjutits av både oss och gäster i helgen. Och... smakar det så kostar det. För slurp så god den var!

Söta möss..



I torsdags kom dessa små söta tofflor och raggsockor med posten som min kära mor har stickat.
Visst är dem söta, dem små mössen!!


Posted by Picasa