Nåja, det är flera steg och mycket väntan. Jag tänkte inte gå igenom hela receptet här. Istället rekommenderar jag Martins Johanssons bok Surdegsbröd. Där hämtade jag receptet jag bakat idag, och enligt instruktioner där startade jag min surdegsgrund. Jag tänkte ändå visa de olika stegen i bakprocessen fram till mitt färdiga Russin och solros.
Here we go!
Igår kväll rörde jag ihop min egentillverkade surdegsgrund med mjöl och vatten. I en annan bunke hällde jag kokade vatten över rågkross. Bägge bunkarna fick stå över natten.
I morse blandade jag innehållet i de bägge bunkarna med mer mjöl, vatten, russin, solroskärnor, linfrö... Sen (i avsaknad av en riktig assistent) körde jag igång elvispen. Sammanlagt 10 min skulle man köra, så det gjorde jag... och blev trött i armen.
Sen skulle degen jäsa. Ca 3-4 h. Här är degen före jäsning.
Och här är degen efter.
Sen skulle kladdiga degen ner i formar innan mer jäsning. Så med hjälp av skedar fick jag ner all deg i två formar, och strödde solroskärnor ovanpå. Sen mer jäsning, 1-2 h. Tror det blev dryga 2 h för mig.
Här är bröden efter jäsning. Sen blev det gräddning. Först 5 min på max värme, sen knappt en timme på 200 grader.
Och fina inuti var de också. Och goda! De här ska jag baka fler gånger.
Limporna ser jättefina ut. Martin är en bra läromästare. Förra veckan var han intervjuad i ICAkuriren tillsammans med två andra. Det handlade om att kunna koppla av. Han väntade på sina bröd som skulle jäsa. Det går inte att stressa fram ett surdegsbröd.
SvaraRaderaBilderna ser verkligen ut som de vore Martins egna.
SvaraRaderaSpännande,det där måste jag prova! Ser mycket goda ut!
SvaraRadera