Skogens konung!


Mina föräldrar har varit på besök och hade då med sig älgfärs. Då passade det väldigt bra att prova ett nytt recept från denna trevliga kokbok. Köp den om du inte har gjort det redan. Den verkar bjuda på många goda recept.

Jag tyckte inte att potatisgratängen med fänkål såg så spännande ut men ack så god. Fänkålen gav väldigt mycket smak.

Älgfärslimpa med potatis- och fänkålsgratäng

6 pers.

800 älgfärs (jag hade ca. 600g)
2 msk ströbröd
4 msk vatten
1 gul lök
1 ägg
2 msk soja
2 krm chilipulver
7 droppar tabasco (jag användeca1 krm sambal oelek istället)
200 g fetaost
2-3 msk röd pesto
1 msk creme fraiche
smör
salt och svartpeppar








Gör så här:

1. Blanda ströbröd med vatten. Låt svälla i ca. 5 minuter.
2. Skala och riv löken grovt.
3. Blanda älgfärsen med lök, ströbröd. ägg och soja. Krydda med ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar.
4. Lägg ut 2 bakplåtspapper och fukta dem med kallt vatten. Dela färsen i hälften och platta ut till en platta, ca. 10x20 cm, på varje papper.
5. Mosa fetaosten med en gaffel och blanda med pesto och creme fraiche. Lägg hälften av röran längs med ena långsidan på varje färsplatta och rulla ihop.Tryck ihop sidorna så att röran inte rinner ut. lägg dem i en smord ugnssäker form.

Potatis- och fänkålsgratäng

800 g potatis, fast sort
2 fänkål (ca 500g)
4 dl vispgrädde (jag använde matlagningsgrädde)
2dl mjölk

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala och skär potatisen i tunna skivor.. Ansa och skär fänkålen i strimlor. Varva potatis, fänkål, 2 tsk salt och 2 krm svartpeppar i en smord form.
3. Blanda grädde med mjölk och häll över. Ställ in i ugnen tillsammans med färslimporna och grädda i ca. 45 minuter.

Vi hade brysselkål och inlagda rödbetor som tillbehör. Men nästa gång kommer jag prova att göra rödbets- och pepparrotsrasp som de tipsade i receptet.

Rödbets- och pepparrotsrasp

2 färska rödbetor
3msk pepparrot
2msk flytande honung
1 msk färskpressad citronjuice
1 tsk salt

Skala och riv rödbetorna fint. Blanda med finriven pepparrot, honung, citronjuice och salt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar