Sallad med matvete och köttfärsbiffar

I söndags blev det en sallad på matvete och köttfärsbiffar. Det var första gången jag tillagade matvete och det är verkligen gott. Det kommer att bli en favorit i sommar att blanda i olika sallader. Till detta åt vi Santa Marias Naan bröd och Raita-yoghurtsås med gurka och mynta och koriander som var rester från lördagens indiska middag ( recept kommer senare).

Grundreceptet är från Arla och då är det bulgur som huvudingrediens. Detta är min version med matvete


Tabbouleh med ap
rikoser
2dl matvete
1 grönsaksbuljongtärning
1 rödlök
cashewnötter (valnötter är också gott att ha i)
2 dl torkade aprikoser
2 dl hackad bladpersilja och jag hade lite färsk koriander som jag också hackade ner i salladen.
1 dl färsk mynta (jag tog torkad Mynta istället)
3 msk pressad citron
1 krm svartpeppar
fetaost
svarta oliver

Koka matvete enl. anvisningen på förpackningen och byt ut saltet mot en buljongtärning.
Skala och skiva rödlöken och strimla aprikoserna och hacka bladpersiljan och örterna.
Blanda matvete, lök, nötter, aprikoser, oliver, örter, citronsaft och peppar.
Dela eller smula fetaosten i bitar och blanda i salladen.

Köttf
ärsbiffar

(Grundreceptet taget från Vår kokbok)

Ca. 400 g köttfärs

4 msk osötad ströbröd
1 msk potatismjöl
1½ dl vatten eller mjölk
1 ägg

1½ tsk salt
1½dl kryddmått svartpeppar
spiskummin, cayennepeppar och kanel

Blanda ströbröd, potatismjöl och mjölk eller vatten. Låt det svälla minst 10 minuter.
Rör sedan ner ägg, salt, peppar och kryddorna. Lägg i köttfärsen och blanda ihop allt väl.
Stek sedan biffarna.

Raita
2dl Turkisk yoghurt
ca 4 msk färsk mynta ( jag hittade inte färsk mynta så det blev torkad mynta istället och lite hackad färsk koriander)
1 vitlöksklyfta
pressad lime
ca ½ riven gurka
salt
cayennepeppar
ev.svartpeppar

Hacka örterna, pressa vitlöken och riv gurkan. Blanda salt med gurkan och låt ligga under press i ca. 30 minuter för att dra ur vätskan. Blanda ner det i yoghurten och pressa i limesaften. Krydda och smaka av. Låt den gärna stå en stund i kylskåpet innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar