Soppbjudning för länge sen

För snart tre veckor sen hade vi familjen Gelfgren på besök. Ett ryggskott kom ivägen för att meten som lagades då skulle publiceras på en gång. Men nu blir det ett litet smakprov från den helgen.

Familjen anlände på fredagseftermiddagen och jag hade förberett en soppbjudning med 3 soppor - allt för att passa både vuxna och barn och både vara lite fredagslyxigt och mättande.

Jag gjorde också ett test med att starta en surdegsbakning på torsdagskvällen, och istället för att jäsa degen ca 4 h på dagen fick degen stå i kylen hela dagen... vilket visade sig funka mycket bra. För det blev jättefina nybakade levainbröd (enl recept jag tidigare skrivit om) till soppan på kvällen.


All matlagning var inte helt färdig innan gästerna anlände, så viss matlagning gjordes med lill-Knut på armen.

De soppor som bjöds var tre: Gulaschsoppan som figurerat här i bloggen tidigare, Paprikasoppa med linser och Fänkål- och jordärtskockssoppa med ädelost. Alla sopporna blev smaskens och rekommenderas verkligen.


Linssoppan (som nog är min absoluta favoritlinssoppa) kommer från Ica.se och är både enkel, nyttig, mättande och supersmarrig (och lite annorlunda med ajvar relish). Perfekt lunchlådemat! Fänkål- och jordärtsskocksoppan vet jag inte var jag hittat.

PAPRIKASOPPA MED LINSER
2 dl röda linser
1 gul lök
1 purjolök
2 potatisar
2 grönsaksbuljongtärningar
1 liter vatten
4-5 msk ajvar relish (mild)
2 msk tomatketchup
ca 1/2 tsk torkad timjan
olivolja
svartpeppar, salt

Gör så här:
Skölj linserna. Hacka lök, purjo och potatisar. Fräs linser och grönsaker i olja. Tillsätt buljongtärningar, vatten, ajvar relish, ketchup, timjan och 1-2 krm svartpeppar. Koka under lock 15-20 minuter. Mixa soppan och smaka av med salt. Servera med turkisk yougart och gott bröd.

FÄNKÅL OCH JORDÄRTSKOCKSSOPPA
4 st jordärtskockor (jag tog fler)
2 st fänkål (jag tog en stor)
1 gul lök
1,5 l grönsaksbuljong
1, dl creme fraiche
2 lagerblad
cayennepeppar
salt
peppar
1 gratella grönmögelost (jag hittade ingen gratella, köpte en bit och smakade av med mängden)

Gör så här:
Hacka/dela fänkål, jordärtskockor och lök. Fräs grönsakerna i olja på svag värme utan att de får färg. Fyll på med buljong och kryddor. Låt koka till grönsakerna är mjuka (ca 15 min). Tag upp lagerbladen och mixa soppan slät. Blanda ner ost och cream fraiche. Låt koka upp och servera med krutonger.

2 kommentarer:

  1. Hej! Jag vill berätta att jag just lagat och ätit din helt fantastisk goda Paprikasoppa med linser! Klar favoritsoppa! Hälsar Jenny GP (Bettans svägerska)

    SvaraRadera