Söndagsstek på lördag.

När man inte har planerat middagsmat och vet att man måste handla får affärsinspirationen ge förslag på middagsmat. Så vet det i lördags för oss. Och väl framme vid affären såg vi ett anslag om att det fanns färsk, svensk kalvstek... Så det blev det igår, vilket verkligen inte hör till vanligheterna.

Väl hemma började vi leta recept. Vanligast är väl att man gör steken i ugnen. Men eftersom vi har en sån fantastisk gjutjärnsgryta tyckte jag det vore roligt med ett recept där man kokade (eller brässera helter det väl om man ska vara tjusig) steken på spisen. Receptet hittade vi på Allt om mats hemsida.

KALVSTEK PÅ MORMORS VIS
1,5 kg kalvstek
3 msk smör
2 tsk salt
1 tsk mald vitpeppar
2 st gula lökar, klyftade
2 st morötter, grovt skivade
2 st lagerblad
4 st persiljekvistar
4 dl vatten

GÖR SÅ HÄR:
1. Bryn steken i en stekgryta. Salta och peppra.
2. Ta upp köttet och bryn därefter lök och morötter.
3. Sätt en köttermometer i steken med spetsen i mitten. Lägg tillbaka steken i grytan med lök, morötter, lagerblad och persiljekvistar. Häll i vatten efterhand och bräsera på svag värme under lock ca 1 1/2 tim tills innertemperaturen är 68°. (Vi hade en lite mindre stek och det tog ca 1 h innan temperaturen var upp i 68°. Jag behövde aldrig fylla på något mer vatten än den första dl jag hällde på när steken började koka.)


4. Ta upp kött och grönsaker. Sila och ta reda på stekskyn. Använd denna till såsen.

Vi gjorde en egen improvsierad sås av steksky, kalvfond och maizena. Till steken kokade vi hemmagjort potatismos och stekte champinjoner. Stek, mos, grönsaker och sås serverades med ärtskidor och lingonsylt. MUMS! Stekn blev jättefin, otroligt mör och perfekt stekt. :)

1 kommentar:

  1. Det såg verkligen gott ut. Lustigt att den hette Mormorsstek. Din mormor och farmor gjorde stek i gryta.

    SvaraRadera