Älgstek med enbärsgräddsås 5-6pers.
1kg benfri tinad älgstek
2 msk smör
1 ½ tsk salt
2 krm svartpeppar
10 krossade enbär
Till såsen:
4 dl köttbuljong
2 dl grädde (går lika bra med matlagningsgrädde)
3 msk messmör
2msk gelè (funkar även med lingonsylt)
10 krossade enbär
2 ½ msk vetemjöl
2½ msk smör
Salt och peppar
Putsa och lägg köttet på galler över långpanna. Pensla köttet med smält smör blandat med salt, peppar och krossade enbär. Sätt en termometer i köttet och sätt in det i ugnen, 125 grader.
OBS! Köttet behöver inte brynas. När termometern visar 75 grader tas köttet ut från ugnen och packas in i aluminiumfolie i minst 15 min. för att sedan skivas upp i tunna skivor före servering.
Mumsig potatisgratäng
4port
8-10 medelstora potatisar
1 -2 morötter
1 liten purjolök
1 tsk salt
1-2 krm svartpeppar
1-2 pressade vitlöksklyftor
1-2 dl mjölk
2 dl grädde, funkar lika bra med matlagningsgrädde
Ca. 2dl riven ost
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skiva potatis och morötterna tunt. Strimla purjolöken och lägg
allt i en kastrull tillsammans med salt, peppar, vitlök, mjölk och hälften av grädden och låt sjuda på svag värme i ca.5-10 min. Varva blandningen med hälften av osten och kvarvarande grädden i en smord form. Strö resten av osten ovanpå. Grädda i mitten av ugnen i ca.30 minuter.
Ååå vilken fin blogg! Blir toppen! :)
SvaraRadera