Älgjägare se hit!

Eftersom vi är två norrlänningar som har startat en matblogg så känns det väldigt bra att debut receptet är en saftig älgstek med potatisgratäng och en sås med smak av messmör och enbär. Om jag får säga det själv var det fantastiskt gott!! Påminner mycket om tjälknul men eftersom köttet är tinat så är stektiden betydligt kortare trots den låga ugnstemperaturen. Jag använde en stek på 800g och då behövde den vara ca 3 timmar i ugnen för att uppnå 75 grader.



Älgstek med enbärsgräddsås 5-6pers.

1kg benfri tinad älgstek
2 msk smör
1 ½ tsk salt
2 krm svartpeppar
10 krossade enbär

Till såsen:
4 dl köttbuljong
2 dl grädde (går lika bra med matlagningsgrädde)
3 msk messmör
2msk gelè (funkar även med lingonsylt)
10 krossade enbär
2 ½ msk vetemjöl
2½ msk smör
Salt och peppar

Putsa och lägg köttet på galler över långpanna. Pensla köttet med smält smör blandat med salt, peppar och krossade enbär. Sätt en termometer i köttet och sätt in det i ugnen, 125 grader.
OBS! Köttet behöver inte brynas. När termometern visar 75 grader tas köttet ut från ugnen och packas in i aluminiumfolie i minst 15 min. för att sedan skivas upp i tunna skivor före servering.

Mumsig potatisgratäng
4port

8-10 medelstora potatisar
1 -2 morötter
1 liten purjolök
1 tsk salt
1-2 krm svartpeppar
1-2 pressade vitlöksklyftor
1-2 dl mjölk
2 dl grädde, funkar lika bra med matlagningsgrädde
Ca. 2dl riven ost

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skiva potatis och morötterna tunt. Strimla purjolöken och lägg
allt i en kastrull tillsammans med salt, peppar, vitlök, mjölk och hälften av grädden och låt sjuda på svag värme i ca.5-10 min. Varva blandningen med hälften av osten och kvarvarande grädden i en smord form. Strö resten av osten ovanpå. Grädda i mitten av ugnen i ca.30 minuter.

Posted by Picasa

1 kommentar: